16.01.2015


Отворена изложба "Исповести југословенске модерне"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба радова на папиру из уметничке збирке Галерије ове институције.

Изложбу је отворио Никола Вукосављевић, академски вајар и некадашњи декан Академије ликовних уметности у Београду, а присутнима су се обратили и Оливера Вукотић, историчарка уметности и ауторка изложбе и пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“.

Пуковник Карапанџин истакао је да је Медија центар од формирања успео да сачува и унапреди статус културног центра, због приређивања значајних културних догађаја.

- Током протекле године организовали смо 19 изложби које је посетило 48.000 љубитеља уметности. Концепт заснивамо на излагањима дела која се чувају у музејима, легатима и уметничким збиркама, мада практикујемо и ауторске изложбе, а посебно бих истакао изложбе из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије. Нову изложбену годину почињемо занимљивим избором из огромног богатства поменуте Збирке, а у 2015. години употпунићемо ризницу културних дешавања, не само у престоници већ и широм Србије, рекао је директор Медија центра „Одбрана“ и најавио велики пројекат – каталогизацију Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије.

Оливера Вукотић представила је ужи избор експоната из богате Збирке Дома Војске Србије изложен од данас у тој институцији. Према њеним речима, избор уопште није био лак посао.

- Ово је први пут да Галерија излаже део Збирке који се односи на радове на папиру. Основни принцип према којима су дела изабрана и изложена данас у Галерији су партиципација аутора у животу и раду институције Дома Војске Србије путем самосталних и групних изложби, као и ликовних колонија. Ови радови дају могућ увид у токове уметности прошлог времена и специфични су због непосредности постојања импресије. Надам се да ћете уживати у изложби као што сам ја уживала у избору радова на папиру, рекла је ауторка.

Према речима Николе Вукосављевића, воља да се Збирка, барем најбољи експонати, прикажу јавности је веома важна и наишла је на добар пријем публике.

- Пред нама је избор цртежа, који представља велики дар публици и ликовним сладокусцима који ће се подсетити аутора привремено и неправедно, због својих квалитета, несталих из нашег видокруга. Ово је велика част нашим ликовним прецима који су волели да цртају, и делима која су остварили, истакао је Вукосављевић.

На изложби „Исповести југословенске модерне“ представљено је више од 50 радова који до сада нису презентовани као целина, изузимајући графике које је публика прошле године могла да види. Направљен је избор цртежа, акварела, пастела, гвашева, темпера и радова изведених комбинованом техником на папиру.

Неколико стотина радова настало је од првих деценија 20. века до друге декаде новог миленијума. Ликовна рефлексија времена у великој мери може се пратити кроз целокупну Уметничку збирку Дома Војске Србије и кроз радове на папиру, иако се за праћење стилских кретања предност даје медијима који изражајније рефлектују кретања у уметности.

Сагледани на једном месту, екпонати представљају својеврсну панораму уметничких дешавања у претходном веку. Публика има прилику да види дела 43 аутора: Љубомира Љубе Ивановића, Саве Шумановића, Стојана Ћелића, Предрага Пеђе Милосављевића, Младена Србиновића, Мила Милуновића и осталих.
Заинтересовани посетиоци изложбену поставку могу да посете до 6. фебруара 2015.
Email