15.12.2014


Отворена изложба „У славу и част отаџбине“У Малој галерији Дома Војске данас је отворена изложба слика ликовне секције Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. „Михајло Миловановић“. Изложбу, под називом „У славу и част отаџбине“, Савез је организовао у овиру обележавања стогодишњице ослобађања Београда у Великом рату.

Отварајући изложбу, председник Савеза Љубомир Марковић подсетио је на славну историју српског народа, напомињући да управо из ње треба да црпимо снагу, али и мудрост. - Трудили смо се да ову галерију испунимо сликама које говоре о времену и догађајима из ослободилачких, одбрамбених и праведних ратова које је водила наша земља и народ. Хвала вам свима који сте на овај начин оживели то време, рекао је Марковић изразивши наду да ће свака следећа изложба бити боља од претходне, јер је њихов циљ „ренесанса једног времена по коме се Србија препознаје у свету“.

У име жирија, публици се обратила историчарка уметности и сликарка Бранка Гостовић која је истакла да је обележавање стогодишњице Великог рата из заборава извукло многе слике и фотографије, бацивши светло и на неке, до сада непознате ауторе. Она је рекла да изложба не буди сећања само на славне српске војсковође, већ оживљава слике и догађаје у којима су као главни актери приказани обични војници, људи на чијим плећима је изнет Велики рат, као и многи ратови пре и после њега.

Председник жирија Предраг Стојановић уручио је награде ауторима најуспешнијих слика. Од многобројних приспелих радова, жири је прву награду доделио Драгану Грујићу за слику „Колубарска битка“, док су другу и трећу награду добиле Душанка Хранисављевић и Виолета Марковић. Похвале су добиле Цвијета Зекић Јуришевић, Дарко Стоиљковић и Драгана Томић, док је специјално признање отишло у руке Љиљане Стевановић Љис.

Епско поетичном темом „У славу и част отаџбине“ чланови Савеза и ликовне секције изложбом дали су свој допринос обележавању стогодишњице Првог светског рата. Славне војсковође,ратници, јунаци, обични војници и прослављене битке српске војске у Великом рату доминантни су мотиви на платнима. У изложене радове аутори су, свако на свој аутентичан начин, уградили део својих осећања, знања, мисли и подсећања на Србију и њену славну истроију.

У оквиру обележавања 100 година од ослобођења Београда данас је у Атријуму Дома Војске Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920 промовисао и књиге издате ове године у организацији Фондације Савеза „Милутин Бојић“.
Сви заинтересовани могу погледати до суботе, 20. децембра од 11 до 19 часова у Малој галерији Дома Војске.

Email