20.11.2014


Отворена ретроспективна изложба "Драган Стојков-сликар равнотеже"КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

У Великој галерији Дома Војске Србије отворена је ауторска ретроспективна изложба слика „Драган Стојков- сликар равнотеже“. Уз велики број љубитеља ликовне уметности и поштовалаца војвођанског уметника Драгана Стојкова, свечаном отварању присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије

До 20. децембра Београђани и њихови гости имаће прилку да погледају више од педесет слика Драгана Стојкова који је у токове војвођанске, српске и некада велике југословенске ликовне сцене, упловио крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година 20. века. Већ својим раним наступима уметник је најавио склоност ка фигурацији и специфичном реалистичком сликарству које негује до данас. Његове слике одраз су актуелности света и уметности, а раскошни стваралачки капацитети обогаћени су школовањем на Академији лепих уметности у Венецији.

После поздравних речи пуковника Стевице Карапанџина, директора Медија центра “Одбрана“, који је за наредну годину најавио доста лепих и уметнички вредних изненађења под сводовима Дома Војске Србије, о стваралаштву Драгана Стојкова говорили су познати ликовни критичар Сава Степанов и еминентни културолог др Ратко Божовић.

Оцењујући да је познати сомборски уметник дуго, од самог почетка свог стварања, специфичним сликарским концептом остао у дослуху с актуелношћу, Степанов је Стојкова убројао у једног од наших најистакнутијих фотореалистичких сликара.
- Његови сликарски искази, међу којима су најзначајнији нова фигурација, хиперреализамцитат, анахромија, неоекспресионизам... показују да су актуелна, савремена збивања скоро увек у центру његовог интерсовања, истакао је Степанов, док је др Ратко Божовић издвојио емоције као један од најважнијих обележја сликарства и промишљања сомборског сликара.

- Драган Стојков је претежно сликар хармоније и емоција, уметник који, будући у хармонији са собом, постиже и хармонију у својој уметности рекао је, између осталог др Ратко Божовић. - Пловећи међу медијима, Стојков је својим сликама, од медија сликарства стигао и до музике, до поезије. Тако је он на специфичан, себи својствен начин, видео и Његоша и Бећковића, И Андрића и Теслу... Тако је, на поетичан начин видео и живот. Није се определио за модне пролазности, већ је остао на путу трајног, вечног. Зато је могао и историјске, свевремене личности и догађаје да прикаже на савремен, личан и себи својствен начин, оценио је Божовић стваралаштво Драгана Стојкова.
Email