07.11.2014


Изложба о војној паради отворена у Дому Војске СрбијеНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић отворио је данас у Дому Војске Србије изложбу фотографија недавно одржане Војне параде „Корак победника“.

Аутор изложбе је начелник Одсека за фотографску делатност Медија центра „Одбрана“ Радован Поповић, а фотографије су снимили Јово Мамула, Горан Станковић, Даримир Банда, Душан Атлагић и Димитрије Остојић.

Генерал Диковић истакао је да се понекад каже да уметност не маршира уз звук војничког добоша и бубња и да заштитнице уметности не слушају команде.

- Да ове изреке нису тачне, бар кад је реч о активностима Министарства одбране и Војске Србије, сасвим сигурно потврђује рад Медија центра „Одбрана“, установе смештене у здању које је један од бисера међуратне архитектуре, грађеном између два светска рата од новчаних прилога припадника војске, резервних официра и ратника. Сведоци смо да су се овде, у Дому Војске Србије, у току неколико последњих година, организовали бројни културни догађаји – врхунски концерти уметничке музике, најбоље изложбе слика и фотографија у Београду, тематске изложбе и запажене промоције новоиздатих књига, рекао је генерал Диковић и додао да смо и данас учесници једног таквог догађаја.

Према речима начелника Генералштаба, Војна парада била је, по много чему, изузетан догађај.

- Између осталог, остаће упамћено и то да је војну параду пратило више новинара, фоторепортера и сниматеља него било коју другу активност Војске Србије до сада. Из обиља тада насталих фотографија, за ову прилику одабране су најбоље фотографије фоторепортера „Одбране“. Оне приказују параду на документаран, објективан начин, с њеним поретком и атмосфером, и истовремено пониру у дубину, испод површине појавног, дочаравајући дух параде и душу Војске Србије, враћајући нас изнова у Булевар Николе Тесле, какав је био 16. октобра 2014. године, нагласио је генерал Диковић и додао да ће гледајући фотографије, свако ко је био на паради имати осећај да поново види „Корак победника“, само у објективу Медија центра „Одбрана“, али онај ко на паради није био, осетиће њену истинску вредност, лепоту и значај, као догађај који Републици Србији и њеним грађанима буди понос, радост, сигурност и самопоуздање.

Генерал Диковић уручио је похвалу Радовану Поповићу у знак захвалности за припремљену изложбу, а аутор је истакао да циљ изложбе није био промовисање фоторепортера „Одбране“, него приказивање великог броја учесника параде којима ће тај догађај остати вечно у сећању.

Начелник Генералштаба уписао је у Књигу утисака – Изложба фотографија „Корак победника“ доајена српског и војног фотографисања Радована Поповића, вратила нас је на Булевар Николе Тесле тог 16. октобра 2014. Спој поноса и чврстине грађана и њихове војске извире из сваке фотографије. Успомене ће припадници војске „читати“ с фотографија, а поколења ће, надам се, поносно их гледати и показивати.

Присутне је поздравио и директор Медија центра „Одбрана“ и истакао неколико медијских наслова који су описивали Војну параду, и њен слоган, осмишљен управо у том војном здању.

Војном парадом на платоу испред Палате Србија, какву престоница није видела од Дана победе 1985. године, професионални војници наше државе и војници на служењу војног рока продефиловали су поводом обележавања 100 година од почетка Великог рата и 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Посетиоци могу да виде више од педесет фотографија свечаности у којој је учествовало око 4.500 припадника Војске Србије у пешадијским, речним и моторизованим ешелонима, као и фотографије налета српских ваздухоплова и занимљивог наступа руске акрогрупе „Стрижи”.

Изложба је отворена у Малој галерији Дома Војске Србије до 21. новембра.
Email