24.09.2014


Отворена изложба „Седам уметника: паралеле сликарства и таписерије“У Галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба „Седам уметника: паралеле сликарства и таписерије“. У сарадњи са Медија центром „Одбрана“ изложбу су припремили Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића и „Атеље 61“ из Новог Сада.

Присутнима су се обратили новопостављени директор МЦ „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, сарадник за маркетинг и односе са јавношћу „Атељеа 61“ Теодора Ж. Јанковић, директор Галерије ликовне уметности Лазар Марковић и директор „Атељеа 61“ Ласло Силађи.

Пуковник Карапанџин рекао је да се концепт галерија Дома Војске, излагање изузетних дела нашег ликовног стваралаштва која баштине многи музеји, галерије и збирке широм Србије, неће битно мењати.

- Тај концепт је издвојио галерије Дома Војске и сместио њихове изложбе у сам врх ликовних и уметничких догађања у Србији. Управо према том критеријуму вечерас имамо прилику да видимо радове седморице изузетних уметника. Посебан квалитет изложби дају таписерије које се ретко излажу, што никако не умањује значај овог веома занимљивог медија. Куриозитет представља и податак да је „Атеље 61“ своју прву самосталну изложбу имао управо у овом здању 1962. године. Верујем да ће ова изложбена поставка побудити интересовања посетилаца и љубитеља ликовне уметности, рекао је директор Медија центра „Одбрана“.

Према речима Теодоре Ж. Јанковић, изложбена поставка је „савршено уклопљена у Галерију Дома Војске Србије“, а Лазар Марковић је похвалио Медија центар „Одбрана“ који успешно, већ неколико година, сарађује са институцијама културе. Он је похвалио и ауторке изложбе, Ану Ракић и Горанку Вукадиновић, које су успеле да осмисле „добру и паметну концепцију две новосадске установе“. Директор „Атељеа 61“ захвалио је свима који су допринели да сарадња три институције резултира успешном изложбом.

Изложбена поставка, отворена до 11. октобра, јединствена је прилика да београдској публици буду представљена дела Бошка Петровића, Стевана Максимовића, Младена Србиновића, Стојана Ћелића, Драгутина Цигарчића, Јована Солдатовића и Еда Муртића, аутора заступљених техникама сликарства, вајарства и таписерије у обе новосадске институције. Њихова дела представљају тачке укрштања које су покренуле идеју о поставци као покушају проблематизовања сличности и разлика између таписерија и сликарства.

Поставку прати богат пратећи програм - пројекције документарних филмова, видео презентације, предавања и стручна вођења кроз изложбу.

Email