20.08.2014


У Дому Војске отворена изложба слика „Даница Јовановић (1886–1914)“
КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ГАЛЕРИЈУ:


У оквиру обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата у Великој Галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика „Даница Јовановић (1886–1914)“, коју Медија центар „Одбрана“ организује у сарадњи са Спомен збирком Павла Бељанског и Галеријом Матице српске из Новог Сада.  Отварању  су присуствовали Његова Светост Патријарх српски  господин Иринеј и државни секретар у Министарству културе и информисања др Дејан Ристић.

Говорећи о значају поставке, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб М. Марковић истакао је да је то најбољи почетак изложбене сезоне у Галерији Дома Војске посвећен обележавају јубилеја стогодишњице од почетка Великог рата. Он је окупљеној публици најавио богат програм који је за ову јесен Медија центар припремио у част тог јубилеја, изражавајући нарочито задовољство плодотворном сарадњом са Спомен збирком Павла Бељанског.

Како је истакла управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић Бугарски, та галерија у свом фонду чува највећи број дела Данице Јовановић и која је прва почела да прикупља њене радове још 1948. године, а др Јасна Јованов је то наставила осамдесетих година, први пут објављујући каталог њених дела и причу о тој, помало, заборављеној уметници.

- Сада, три деценије након тих првих истраживања, захваљујући др Јасни Јованов знамо много више и много потпуније сагледавамо опус Данице Јовановић, али и оно што карактерише време у коме је стварала, као и све оно што се одвијало око ње – истакла је мр Палковљевић Бугарски додајући да је ова изложба добар пример сарадње установа културе у мисији промоције српске културе и културног наслеђа.

Према речима ауторке изложбе др Јасне Јованов, управнице Спомен-збирке Павла Бељанског, изложба смешта Даницу Јовановић у контекст када је стасавала, осветљава околности које су формирале њен уметнички лик, али и сурове околности почетка Првог светског рата када је њен живот несрећно прекинут стрељањем испод Петроварадинске тврђаве.

- Велики број људи је био укључен у истраживање и помагао је да се дође до података, и захваљујући свима, данас имамо прилику да видимо ову поставку – нагласила је др Јованов изражавајући посебну захвалност Медија центру „Одбрана“ на подршци и припреми изложбе, као и на дугогодишњој сарадњи.

Ауторка изложбе др Јасна Јованов београдској публици први пут открива опус једне од најзначајнијих српских сликарки с почетка 20. века, као и њен необичан животни пут. Богат уметнички рад Данице Јовановић представљен је кроз 75 експоната, од тога 58 слика. Организацију изложбе помогли су и Народни музеј, Етнографски музеј, Музеј историје Србије и приватни колекционари.

Изложба ће бити отворена до 20. септембра 2014. године, а пратиће је разноврстан програм који обухвата дечије радионице (суботом од 13.00 часова), предавања и филмске пројекције (суботом од 14.00 часова) и стручна вођења кроз поставку четвртком од 17.00 часова.

Email