18.06.2014


Отворена изложба „Косовска битка са освртом на историјску улогу браће Мусић“У оквиру обележавања сто година од почетка Првог светског рата, у Малој Галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика „Косовска битка са освртом на историјску улогу браће Мусић“, коју је Медија центар „Одбрана“ реализовао у сарадњи са Народним музејем Крушевац. Аутори изложбе су историчарка и кустоскиња Сања Рутић и археолог и виши кустос мр Љубиша Васиљевић.

Изложбу је отворио пуковник у пензији др Раде Рајић, а на отварању су говорили аутори изложбе и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић. Вечерашњем отварању присуствовао је и начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Петар Бошковић.

Према речима Сање Рутић, изложба обрађује тему која је наизглед свима позната, али напомиње да поставка на изложбеним паноима открива и много нових информација. Такође, циљ ауторке био је да помоћу литературе да историјски осврт на ту тему, јер је „одавно попримила митски карактер“. Љубиша Васиљевић говорио је историјске податке о браћи Мусић, о митовима, песмама и уметничким сликама на којима су браћа централна тема.

Раде Рајић је истакао да је „косовски феномен“ комплексан и да обухвата четири целине, од којих је једна, световна историја, обрађена на паноима изложбене поставке.
- Такође, изложба обухвата историјске чињенице о боју, те се боље може сагледати етичка, духовна и свештена историја. Уз то, пружа и историјске основе, те на језгровит начин подсећа да имамо обавезу према боју, више него што желимо, рекао је Рајић.

Потпуковник Марковић говорио је о сарадњи са Народним музејем Крушевац.

- Заједно смо припремили ову поставку која већ две године гостује у градовима Србије, и наилази на веома леп пријем код публике. То је пример како се квалитетан програм може припремити као путујућа изложба и размењивати га с осталим институцијама културе, рекао је потпуковник Марковић.

Поставка изложбе обухвата 27 покретних паноа, на којима су представљене историјске околности пре битке, затим биографија кнеза Лазара, друштвене и политичке прилике у Србији крајем 14. века, опис и шематски приказ Косовске битке, родословно стабло династије Хребељановић – Лазаревић и последице Косовске битке. Део изложбе посвећен је и браћи Мусић, сестрићима кнеза Лазара. Изложба је отворена до 5. јула.

Email