08.06.2014


Ноћ музеја у Дому Војске СрбијеNoc muzeja - Dom Vojske Srbije - Izvor: Medija centar ODBRANAДобар провод у најбољем смислу те речи и истинска радост, импресије су којима је највећи број гостију галерија и салона Дома Војске, описао своје искуство после обиласка програма који се већ традиционално с великом пажњом приређују поводом реномираног националног културног догађаја.

Домаћини су у Великој галерији приредили јединствену изложбу слика Илије Босиљева из фонда Музеја наивне уметности „Илијанум“ из Шида, коју чине дела из циклуса „Библија“, „Фантастика“, „Илијада“, „Птице“ и „Звери“.

Један од посетилаца, реномирани српски концептуалиста Драгољуб Раша Тодосијевић истиче да је Босиљева изложба прворазредни уметнички догађај за Београд.

Noc muzeja - Dom Vojske Srbije - Izvor: Medija centar ODBRANA– Пун погодак! Мој лични доживљај је потпуно сентименталан и, иако сам више пута гледао те слике, поново сам усхићен. На страну што сам лично знао Илију, као и његовог сина. Ово је најбоља изложба у „Ноћи музеја“, а Босиљ је, иако је био на неки начин потцењен, био истински наивац.
Посетиоци Мале галерије, расположени за „Читање линије“, разгледали су селекцију графичких радова из збирке Дома Војске, чији део су и графике аутора који су обележили југословенску уметност педесетих, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, међу којима су Бранко Шотра, Ђорђе Андрејевић Кун, Драгослав Стојановић Сип, Божидар Јакац, Анкица Опрешних, Рико Дебењак, Сафет Зец, Едо Муртић и други.

Разноликости понуде Медија центра „Одбрана“, али и уношењу добре енергије као и простора за нове уметничке форме у „Ноћи музеја“, допринос је дала међу публиком веома добро примљена изложба тродимензионалних карикатура познатих личности из јавног живота, крагујевачког аутора Миливоја Лије Обреновића, која је у најави представљена као мост између две врсте уметничког изражавања – слике и пластике. Својеврсним перформансом, аутор је пред публиком приказао како настаје ова модерна форма.

Noc muzeja - Dom Vojske Srbije - Izvor: Medija centar ODBRANAНа радост многобројних посетилаца током музејске ноћи свечани салони Дома Војске Србије били су отворени за разгледање, а посебну чар својеврсној уметничкој авантури дали су гудачи камерног састава Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Марко Милутинов, економиста из Београда, каже да је посебно задовољан што у Салону може да види ремек дела српских сликара који нису део уобичајене поставке.

– Заиста треба истаћи да збирка Дома Војске представља истинско уметничко благо, а поздрављам осећај људи у установи који су брижљивим одабиром направили прави ефекат код публике, уз сјајни камерни перформанс Ансамбла „Бинички“.

Email