16.05.2014


Отворена изложба слика Илије Башичевића БосиљаИзложба слика „Фантастични свет Илије Башичевића Босиља“, из фонда Музеја наивне уметности „Илијанум“ из Шида, отворена је вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије.

Изложбу је отворила Нина Крстић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине, а присутнима су се обратили и ауторка изложбе Љубинка Пантић, директорка Музеја „Илијанум“ и потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра „Одбрана“.

Поставка обухвата 56 слика из фонда Музеја „Илијанум“ које дочаравају богатство и разноликост тема које је аутор сликао и материјала које је користио. Истовремено, дела показују зашто је Босиљ уврштен међу 50 најзначајнијих уметника наивне, маргиналне и арт брут уметности у свету.

Потпуковник Марковић рекао је да сарадња са институцијама културе из Шида успешно траје већ неколико година.

- Све досадашње изложбене поставке из Шида биле су веома посећене у Дому Војске. Ово је треће гостовање, и ми се искрено радујемо остваривању те сарадње и могућности да београдска публика види дела овог прослављеног уметника. Изложба показује да негујемо сарадњу са институцијама које у свом основном опредељењу имају управо неговање наивне и маргиналне уметности, рекао је директор Медија центра „Одбрана“.

Љубинка Пантић је истакла да јој је припала велика част да вечерас има дуплу улогу – улога госта и домаћина.

- Привилегована сам као неко ко ради управо у Музеју „Илијанум“ и ко је окружен сликама Илије Башичевића сваки дан. Такође, осећам се привилегованом јер долазим из Шида, града који је изнедрио два велика уметника – Саву Шумановића и Башичевића, а и зато што смо вечерас поново овде, у Дому Војске Србије, рекла је ауторка изложбе.

Према речима Нине Крстић, њој је припала част, и лично и професионално задовољство, да отвори вечерашњу репрезентативну изложбу „једног од најзначајнијих светских класика наивне, маргиналне и арт брут уметности“.

- Илија је велико име, и верујем да за наше најрепрезентативније уметнике, такозване маргиналне уметности, време тек долази. За то време, они постхумно делима и изложбама у Србији, као што је вечерашња, тек треба да се изборе за место које одавно уживају у свету, рекла је директорка Музеја из Јагодине и додала да је изложба прилика да посетиоци „на сваки начин уђу, макар на мала врата, и отворе тај чаробни свет игре ликовних елемената авангардисте Илије Башичевића Босиља“.

Посетиоци Галерије Дома Војске Србије изложбу ће моћи да виде до 14. јуна ове године.Email