07.05.2014


Представљена књига „Ракетни мотори са чврстом погонском материјом”У Дому Војске Србије данас је одржана промоција књиге „Ракетни мотори са чврстом погонском материјом”, у којој је приказано полувековно искуство у области развоја ракетних мотора за потребе система наоружања. Књига представља плод сарадње Медија центра „Одбрана“ и Војнотехничког института Београд.

О књизи су говорили заменик директора Војнотехничког института др Зоран Анастасијевић, научни сарадник, резеценти проф. др Слободан Јарамаз и др Милан Милошевић и коаутори др Никола Глигоријевић и др Велибор Јовановић.

Анастасијевић је том приликом рекао да издавачка делатност Војнотехничког института има дугу традицију, и то више од шест деценија.

- Објављивање ове монографије подудара се са 65 година постојања и рада Војнотехничког института. Монографија има циљ да остави траг вишедеценијског искуства у истраживању и развоју ракетних мотора за потребе система одбране и за цивилну употребу, и да отргне од заборава све до сада урађено што раније није објављено, рекао је научни сарадник.

Професор Јарамаз истакао је да посебну вредност монографији даје податак да је велики број теоријских и експерименталних истраживања проистекао из потреба развојних задатака који су успешно реализовани. Према речима др Милошевића, једанаест поглавља у књизи представљају праву ризницу изабраних поглавља ракетних мотора, у којима су аутори компетентно и стручно преточили своје искуство из области ракетне технике.

Велибор Јовановић говорио је о историјату стварања књиге која, пре свега, треба да буде основа младима који су на прагу истраживања те области.

- Монографија је и објављена са жељом да буде подстицај другим генерацијама да учествују у наредном, проширеном издању, и да стручне установе пронађу системски начин да се после десет година, у свакој области, направи пресек онога што је до тада урађено, рекао је Јовановић.

Никола Глигоријевић говорио је о књизи уз видео презентацију и присутнима представио поглавља, области, теме и ауторе текстова у монографији.

Основна намера групе аутора била је публиковање стручне књиге која би садржала теоријски део практикован и проверен у истраживачком и развојном раду и део у коме би били приказани поступци пројектовања и конкретно изведена решења ракетних мотора, реализована помоћу развојног рада на ракетама борбених система, усвојених у наоружању Војске Србије и извожених у остале земље.

Изабрана поглавља књиге писали су др Никола Глигоријевић, др Славко Дивац, др Драган Лемић, мр Андреј Петрић, др Милорад Савковић, др Милош Чолаковић, проф. Обрад Вучуровић и др Велибор Јовановић.

Email