16.04.2014


Отворена изложба "Грчка у свести и у срцу српских сликара"У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика „Грчка у свести и срцу српских сликара“ Николе Кусовца, историчара уметности и дугогодишњег кустоса Народног Музеја у Београду.

 Отварању изложбе присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, колекционари, власници изложених слика, аутори, бројни гости и суграђани.

Изложбу је отворио амбасадор Грчке у Београду Његова екселенција Константинос Икономидис који је изразио задовољство што му је припала та част и истакао да је ова изложба доказ љубави између српског и грчког народа, које повезују вера, традиција и заједничка борба за слободу.

- Ова изложба се отвара управо на дан када Војска Србије прославља свој дан. Велика је симболика данашње изложбе јер нас чека заједничка борба за боље сутра и бољу будућност у Европској заједници, рекао је амбасадор и додао да му је драго што је управо он био амбасадор у Србији, када је она започела приступне преговоре са Европском унијом.

Присутнима је добродошлицу пожелео потпуковник Славољуб М. Марковић, директор Медија центра „Одбрана“, који је рекао да је данашња изложба празник сликарства и лепоте која спаја два братска народа.

- Најпре би се могло рећи да је ово тематска изложба, јер окупља разнородне ликовне уметнике и ликовни израз на једном месту, рекао је потпуковник Марковић посебно истичући да су у питању дела ликовних стваралаца који заузимају значајно место у историји српског сликарства.

Аутор изложбе Никола Кусовац за себе каже да је само извршилац аманета.

-Тај аманет нама, Србима, оставили су наши преци, они чије се кости налазе од Зејтинлика до Плаве гробнице. И они који су преживели и које је братски, љубазан, истоверни грчки народ годинама не трпео, него лечио и мазио - рекао је Кусовац, додајући да је на овом пројекту дуго радио, а да су аутори дела у којима уживамо уметници којима се диви, од којих је много научио и који за њега представљају део живота и личне историје.

Изложба, која се одржава у време грчког председавања Европском унијом, обухвата четрдесет и два дела еминентних ликовних стваралаца од изузетног значаја за историју савременог српског сликарства.

Сви заинтересовани изложбу могу да виде у галерији Дома Војске Србије до 10. маја сваког дана, сем недеље, од 11.00 до 19.00 часова. Улаз је слободан.
Email