21.03.2014


Промоција документарног филма „Херој 1914“У Дому Војске Србије вечерас је одржана промоција документарног филма „Херој 1914“. Филм који говори о животу обичног српског војника, сељака, у првој години Првог светског рата ушао је у завршну фазу снимања.

На промоцији филма говорили су Павле Лучић, председник Градског одбора Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, аутор филма Филип Шварм, редитељ Никола Лукић и глумац Мирко Рудић.

„Прохујао је читав век од почетка Првог светског рата, који је описан у више од 70 књига. Али поред свих тих ратних хроника и историјских томова, нигде није рат тако свестрано описан као што је то урађено у овом пројекту“, рекао је Павле Лучић и подвукао да иако се живот у тој кобној години не може приказати  једним филмом, може се дати сажет приказ живота тада, што је можда још тежи задатак.

О „Хероју 1914“ најисцрпније је говорио аутор филма Филип Шварм. Он је објаснио на која питања филм даје одговор: „Ко је био српски војник, одакле је, како је био обучен, где је јео, где је спавао, колико је дневно марширао, како је ратовао на Церу, како се борио на Дрини, како је победио на Колубари? У основи наш филм прати ток једног обичног српског војника.

Публика је била у прилици и да погледа кратак трејлер, неке од сцена које ће се појавити у филму.

О самој продукцији и синергији током снимања филма говорио је редитељ Никола Лукић: „Кадрови које сте видели изгледају тако добро зато што је цела екипа у пројекат ушла са изузетном енергијом, не штедећи себе, своја средства и време.“ Рекао је и да је то једини начин да се прикаже оно што су наумили: „Нама је увек било фасцинантно како су наши дедови и прадедови уопште могли гладни, голи, боси, да стану пред митраљез. У филму смо покушали да представимо како су се они у том тренутку осећали.“

Последњу реч имао је Мирко Рудић, новинар у недељнику „Време“, а у овом пројекту глумац у улози војника. „Тешко је, нећу ја издржати, идем кући... Сви смо то причали док нисмо видели готове снимке и схватили да стварамо нешто потпуно невероватно и много више од онога што смо на почетку очекивали.“

Email