20.03.2014


Отворена изложба „Милош Бабић, равнотежа знакова“У Галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба „Милош Бабић, Равнотежа знакова“, коју је Медија центар „Одбрана“ приредио у сарадњи са Градским музејом Суботица.

На отварању су говорили Љубица Вуковић Дулић, историчар уметности и кустос Градског музеја Суботица, мр Бојана Поповић, историчар уметности и музејски саветник Музеја примењене уметности у Београду и потпуковник Славољуб Марковић, директор МЦ „Одбрана“, који је, поздрављајући присутне, истакао да сарадња више институција, у оквиру једног пројекта, увек покаже добре резултате.

- Изложба је потврда концепта Медија центра „Одбрана“ да у сарадњи с институцијама културе у нашој земљи завири у многе колекције и збирке, и да открије вредности које су помало заборављене и далеко од очију јавности, рекао је потпуковник Марковић и додао да је ово јединствена прилика да се публика подсети на уметнички рад Милоша Бабића. Љубица Вуковић Дулић захвалила је сарадницима на „овом значајном пројекту“, јер Бабићева дела од осамдесетих година нису излагана.

- Легат Милоша Бабића један је од два највећа у суботичком градском музеју, и броји 482 предмета. Искрено се надам да ће се у наредном периоду више говорити о његовом сликарству и графичком дизајну, јер квалитет се може постићи само оваквом сарадњом више институција. На изложби је приказано неколико различитих стваралачких Бабићевих циклуса, али смо се потрудили да његов рад покажемо што целовитије, рекла је Вуковић Дулић.

Бојана Поповић званично је отворила изложбу подсећањем да је Милош Бабић пре тачно 77 година имао своју прву самосталну изложбу у Београду, управо у згради некадашњег Ратничког дома, данашњег Дома Војске Србије.

- Тада је изложио 11 својих слика, а неке од њих можете да погледате на овој изложби. Пре тога, исту изложбу видели су становници Суботице, те можемо да закључимо да су Београд и Суботица били веома значајни градови за стваралаштво Милоша Бабића.

Поручила бих свима који су га познавали да га поново, са задовољством, открију, а посетиоцима који се први пут срећу с његовим радом да се овог пролећа заљубе у његова дела, рекла је историчарка уметности.

Бројни радови Милоша Бабића (1904-1968), сликара и графичког дизајнера, рађени за филмске куће и рекламне агенције, својевремено су красили новине и забате многих зграда. Бабићева дела из области примењене уметности сматрају се вредним остварењима међуратног београдског графичког дизајна. Стилска сродност, сличност композиције и мотива на сликама, обележиле су његов дизајнерски опус и међуратни циклус стварања.

Поставка „Милош Бабић, Равнотежа знакова“ заснива се на серији уљаних слика, које одражавају конструктивистичко-футуристички дух модернизма тридесетих година 20. века, радовима подстакнутим курсом фигуралног цртања Петра Добровића, на које је аутор одлазио од 1934. до 1940. и пејзажима и портретима заснованим на традицији поентилизма – временом прераслог у фазу разиграних кругова.

Изложба ће бити отворена до 12. априла.

Email