16.01.2014


Отворена изложба фотографија Душана АтлагићаПрва самостална изложба фотографија сталног сарадника магазина „Одбрана“ Душана Атлагића – „Војска Србије“, отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске. Свечаном отварању присуствовали су министар одбране Небојша Родић, државни секретар Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, као и бројни сарадници, пријатељи и гости.

Изложбу је отворио начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Петар Бошковић. Он је истакао да је Атлагић увек био „човек с душом“.

- Ту душу је успео да пројектује кроз објектив. Он има веома препознатљиву фотографију, и не чуди што је сарадник бројних новина и магазина. На великом броју насловних страна магазина „Одбрана“ налазе се управо фотографије Душана Атлагића, рекао је пуковник Бошковић.

Госте су поздравили директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и аутор Душан Атлагић, а о његовом стваралаштву говорили су војни аналитичар Александар Радић и фотограф Немања Панчић.

Потпуковник Марковић истакао је да је аутор изложбе већ неколико година посвећен теми – Војска Србије, те да је дуго припремао изложбу, пажљиво бирао фотографије и сложио мозаик који даје лепу слику о нашој војсци.

- Душан је недавно проглашен за најуспешнијег сарадника магазина „Одбрана“ за 2013. годину, те је изложба наша мала награда њему. Признање је заслужено, и долази у праве руке, што показује и присуство војног врха и бројних посетилаца вечерас на отварању. Овом тематском изложбом фотографија, а и уз неколико претходних, ми покушавамо да скренемо пажњу на богато благо нашег Фото архива, и трудићемо се да пракса постану изложбе наших фоторепортера како бисмо чешће имали тематске изложбе фотографија, рекао је директор Медија центра.

Александар Радић нагласио је да је Атлагић направио изврсне документе који ће остати трајно сведочанство постојања и рада Војске Србије.

- Сјајан потез Медија центра „Одбрана“ да људе, који су ентузијасти, доведе у војну установу да раде оно што најбоље знају. Спојили су ентузијазам према војсци и своје фотографско занатско умеће, и тако направили документе о нашој војсци, рекао је Радић и изразио жељу да за неколико година види нову изложбену поставку фотографија Душана Атлагића.

Немања Панчић похвалио је ауторову модерну и професионалну визију Војске Србије на фотографијама, а Атлагић је поздравио присутне и захвалио свим сарадницима.

Као стални сарадник магазина „Одбрана“, Атлагић је на изложених 80 црно-белих фотографија, насталих у претходне четири године, забележио аутентичне ситуације војних вежби, гађања, извиђања, свечаности и парада. Оно што посебно привлачи пажњу јесте фокус на човека-војника, од почетка до краја ланца командовања. Иако страствени љубитељ авијације и летења, истом страшћу „атерирао“ је међу тенкове и оклопна возила, пушке и топове, маскирне униформе и опасаче, те подједнако успешно овековечио тежину и озбиљност часног војничког позива.

Динамичност изложених фото записа сведочи да је аутор постајао део вежбе, акције, строја, упркос оштрој зими, немилосрдној киши и бојевој муницији, а све зарад аутентичности. Униформност, једна од главних асоцијација на војску, наглашена је кроз естетику црно-беле фотографије. Управо тај ефекат појачава утисак борбе, поручујући да је често за истинско сагледавања неког објекта или феномена неопходно занемарити боје.

Изложбена поставка отворена је до 30. јануара, а избор црно-беле фотографије одраз је дубље симболике и својеврсни је омаж Фото центру магазина „Одбрана“.

Душан Атлагић рођен је 1983. године у Београду. Студирао је фотографију на београдској Академији Уметности. Од 2009. године започиње сарадњу с Министарством одбране и Војском Србије.Email