15.01.2014


Изложба скулптура "Огледало времена"У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба скулптура „Огледало времена“, из збирке Галерије те институције, коју је приредила музејска саветница Народног музеја Вера Б. Грујић.

Поставку је отворио историчар уметности Никола Кусовац, а присутнима се обратио и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић. Он је истакао да је ово друга прилика да јавности буде представљен део богате колекције, стваране 60 година.

– Током претходне две године представили смо део уметничких слика изложбом „Поетика и судбина 20. века“, у Београду и градовима широм Србије. Ово је нова прилика да завиримо у Збирку и направимо репрезентативни избор скулптура. Наша установа негује сарадњу с институцијама културе, и изложбени програми протеклих неколико година били су посвећени тој сарадњи, али често користимо прилику и да представимо нашу Збирку. Желимо, дакле, да покажемо како галерије Дома Војске свему томе посвећују изузетну пажњу, рекао је потпуковник Марковић и захвалио свим досадашњим сарадницима и пријатељима.

Никола Кусовац одао је признање Медија центру „Одбрана“ и Вери Б. Грујић која је направила изванредан избор, веома сужен, из велике и значајне Збирке Дома Војске.

– Медија центру треба рећи хвала, јер је дошао тренутак да из свог фундуса направе избор, који неће на прави начин приказати токове развоја скулптуре, као ликовне дисциплине на просторима Југославије, али ће вредностима ипак показати суштину. Кад се сва ова дела нађу пред вама, добијате слику која је огледало и сведок снаге тог друштва, рекао је историчар уметности и додао да посетиоци треба да уживају у поставци јер је питање времена када ће поново имати прилику нешто слично да виде.

Изложба представља репрезентативни избор из уметничке Збирке која броји више од 1.500 експоната и око 300 скулптура, које углавном до сада нису излагане.

Поставка обухвата 53 експоната, од тога 49 скулптура и 4 рељефа, еминентних ликовних стваралаца с некадашњих југословенских простора – Ристе Стијовића, Луке Томановића, Ото Лога, Томе Росандића, Душана Џамоње, Матије Вуковића, Косте Ангели Радованиа, Стипе Сикирице, Нандора Глида, Николе Јанковића, Јанеза Бољке, Саве Сандића и других.

Конзерватор Народног музеја Ристо Михић рестаурирао је све експонате.

Колекција скулптура Галерије Дома Војске Србије формирана је углавном од откупа са самосталних или групних изложби као и од поклона уметника који су својевремено излагали у Галерији. Колекција обухвата значајна остварења настала током 20. века укључујући и период непосредно после Другог светског рата, чијом анализом се може сагледати развој ликовног стваралаштва на подручју некадашње Југославије.

Изложба ће бити отворена до 30. јануара.

Email