02.10.2012


Отворена изложба слика Душана Јевтовића у Дому Војске Ретроспективна изложба слика „Живот је славље“, једног од најзначајнијих уметника наиве у свету, сликара Душана Јевтовића, отворена је вечерас у Галерији Дома Војске Србије у Београду. Изложбу, која је својеврсни омаж уметнику поводом годишњице смрти, отворио је државни секретар у Министарству културе и информисања Мирослав Тасић, а о поставци су говорили Нина Крстић, ауторка изложбе и директорка Музеја Наивне и маргиналне уметности у Јагодини, и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић.

- Изложба „Легат Лепосаве Лепе Перовић“, која је била постављена у нашој Галерији, а која је у суботу затворена, проглашена је за догађај месеца. Изложба коју ћемо вечерас отворити, без великих претензија, биће догађај сезоне – рекао је потпуковник Славољуб Марковић на отварању изложбе у Дому Војске, најавивши богат уметнички програм који је та установа припремила за београдску публику у наредном периоду.

Државни секретар Мирослав Тасић, отварајући изложбу, истакао је да су након смрти уметника, његова дела вероватно постала део неког вечног историјског музеја српске уметности и небеског министарства културе.            

- Имао сам велику част да сам познавао Душана Јевтовића. Наш последњи сусрет био је у изложбеном салону Историјског музеја Србије - рекао је Тасић и захвалио свима који су учествовали у припреми изложбе, која, како је нагласио, потврђује да Дом војске остаје излог културе и уметности. 

Према речима Нине Крстић, ауторке изложбе, Душан Јевтовић пет деценија свакодневног уметничког рада провео је истрајавајући у идеји осликавања правилног поретка врлина у животу једног малог поносног народа.

 - Многољудност, љубав према заједништву и метафорично величање тога да је снага српског народа у заједништву, главни су мотив свих његових репрезентативних остварења, од почетка до краја његовог рада – истакла је Нина Крстић.

Изложба, која је плод сарадње Медија центра „Одбрана“ и Музеја наивне и маргиналне уметности, обухвата шездесетак радова овог класика наивне уметности – уља на платну, цртежа, графика и скица, а публика ће у Малој галерији Дома војске моћи да завири у интиму уметниковог живота. Тамо су, у реконстрисаном атељеу у којем је уметник стварао пуних 50 година, изложени предмети који су били део његове свакодневнице.

Душан Јевтовић је излагао на репрезентативним изложбама у земљи и на значајним међународним изложбама.  Његова дела налазе се у многим музејима и галеријама, као и приватним збиркама у земљи и иностранству. Заступљен је у свим домаћим и светским енциклопедијама наивне уметности. Добитник је низа домаћих и међународних признања. Умро је 6. октобра 2011. године у Београду.

У припреми изложбе, која ће у Дому Војске бити отворена до 30. октобра, ауторки су помогле ћерка покојног уметника Иванка Јевтовић, и Драгана Марковић, главна уредница Издавачке делатности МЦ „Одбрана“.
Email