12.11.2013


Отворено Бијенале наивне и маргиналне уметностиИзложба „16. бијенале наивне и маргиналне уметности“ отворена је вечерас у Великој галерији Дома Војске Србије. Овогодишње Бијенале карактерише велики одзив и појава младих аутора, из нових средина, што даје перспективу развоја тој врсти ликовног стваралаштва.

Отварању је присуствовао велики број уметника, представника амбасада у Београду и љубитеља наивне и маргиналне уметности.

Изложбу је отворио помоћник министра културе и информисања, Миладин Лукић, а присутнима су се обратили директорка  Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине Нина Крстић и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић.

Миладин Лукић је истакао традицију Бијенала наивне и маргиналне уметности и настојање да се институционализује као слободна и отворена уметност.

- Можда је то начин да се отргне из анонимности и да покаже своју непревазиђену оригиналност и једноставност језика. Таква уметност треба да се покаже свима и да се отргне од свакодневице, рекао је Лукић и захвалио организаторима, посебно Дому Војске који је, према његовим речима, на културној мапи Београда постао незаобилазна тачка.

Потпуковник Марковић подсетио је на веома добру сарадњу са Музејем из Јагодине која траје од прошле године, и изразио велику част што је Дому Војске Србије пружена прилика да организује изложбу међународног карактера.

Велики је изазов и искуство стручњацима да прате континуитет развоја наивне и маргиналне уметности, не само у Србији него и у свим најзначајнијим центрима развоја те специфичне ликовности, рекла је Нина Крстић. Она је истакла и значај Бијенала као једне од најзначајнијих међународних манифестација у свету, у свом домену.

У оквиру вечерашњег отварања додељене су и награде жирија 16. бијенала као и награде Музеја наивне и маргиналне уметности. Реч је о специјалном признању које носи име познатог уметника Ото Бихаљи - Мерина, као и награда за свеукупан уметнички рад. Награде лауретима уручила је представница жирија Надежда Мусјанкова, историчарка уметности из Државне Третјаковске галерије у Москви.

Велику награду за изложена дела добили су Сју Принс (Енглеска) и Мердад Рашиди (Иран/Немачка), посебна признања за изложена дела уручена су Ермелинди де Алмеиди (Бразил) и Србославу Илићу (Србија), признање за изложена дела добио је Владимир Смиљанић (Србија), а откупна награда уручена је такође добитници из Енглеске, Сју Принс.

Љубитељи ликовне уметности имају прилику да погледају 92 изабрана дела 64 уметника из Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Словачке, Чешке, Италије, Француске, Немачке, Данске, Енглеске, Русије, Јапана, САД и Бразила.

Бијенале наивне и маргиналне уметности, у организацији Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине – установе културе од националног значаја, је манифестација која се од 1981. године традиционално организује сваке друге године.

Изложба је отворена до 12. децембра.

Email