07.11.2013


Отворена изложба "Иво Етеровић: 1958-1961"Изложба посвећена Иву Етеровићу, једном од најистакнутијих југословенских и српских уметника фотографије у другој половини 20. века, отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије.

Поставку фотографија отворио је Томислав Петернек, а говорили су директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и аутор изложбе Зоран Миловановић. Отварање је употпуњено музиком гудачког квартета Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Потпуковник Марковић је рекао да изложба фотографија није честа манифестација у Београду, али да Дом Војске настоји ту праксу да промени.

- Ово је својеврстан омаж његовом стваралаштву у који смо завирили помоћу архива Медија центра „Одбрана“. У новембру се обележава и годишњица смрти Етеровића, те је изложба припремљена тим поводом. Вечерашња поставка је прва изложба фотографија у овој години, рекао је директор МЦ „Одбрана“. Он је представио посетиоцима фото-архив те куће и подсетио на тематске изложбе одржане у галеријама Дома Војске.

Аутор изложбе представио је техничке податке припремања изложбе и истакао да поставка обухвата 28 паноа на којима се налази 78 фотографија.

- Изложба је подељена у две целине – у првој се налазе фотографије посвећене војсци, а у другој оне које обухватају теме из свакодневног живота, нагласио је Миловановић.

Доајен фотографије Томислав Петернек истакао је, отварајући изложбу, сећање на дружење с Етеровићем.

- Имали смо жељу да новинску фотографију доведемо на ниво којим бисмо навели људе око нас да то вреднују као уметничка дела, а не као обичне фотографије, рекао је Петернек.

Иво Етеровић припада малобројним српским фотографима чија су дела надрасла време и до данашњице импресионирају оцењиваче. Каријеру је почео као фото-аматер а наставио као војни фото-репортер. Аутор је 18 фото-монографија и великог броја самосталних и групних изложби. Део каријере радио је у листу „Фронт“. До краја живота деловао је професионално у струци радећи новинску, примењену и уметничку фотографију.

На изложби су приказане фотографије које обухватају период од 1958. до 1961. године, и осликавају сегмент Етеровићевог богатог стваралаштва које је трајало више од пет деценија.

Фотографије са изложбе можете погледати овде.

Email