17.10.2013


Отворена изложба слика Милорада БубањеСамостална изложба академског сликара Милорада Бубање „Поклоњење озорју“ отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске, у организацији Медија центра „Одбрана“.

Кустос Народног музеја у Београду Петар Петровић отворио је изложбену поставку, а присутнима су се обратили и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и аутор изложбе.

Потпуковник Марковић захвалио је Бубањи за уложени деценијски труд у делатност Медија центра „Одбрана“, током његовог рада у Галерији Дома Војске.

- Захвалио бих за све изложбе и активности организоване под његовим руководством, а посебно бих му одао признање што је веома стрпљиво и пажљиво чувао огромно културно благо у нашем депоу, и оставио нама да баштинимо те културне вредности наредних година, рекао је потпуковник Марковић.

Милорад Бубања није крио вечерашње узбуђење пред посетиоцима изложбе.

- Захвалан сам свим мојим учитељима, наставницима и професорима који су се унели у мој живот и од мене начинили човека таквог какав јесам. Нисам савршен, али имам још времена да дотерам себе и будем бољи, нашалио се аутор изложбе.

Петар Петровић открио је присутнима да је „тешко разумети Бубању сликара ако не познајете Бубању човека“.

- Он није само живописац људске душе и лика, већ вишеструко даровита личност. Био је сведок стварања и обликовања наше савремене сцене. На његовим сликама види се искрена ода животу и ода љубави и нади, рекао је Петровић и представио лик и дело Милорада Бубање набрајајући чиме се све Бубања бавио током досадашњег уметничког живота.

На изложби су представљене 23 слике, које обрађују теме, вечне ауторове инспирације, жену и пејсаж.

Милорад Бубања рођен је у Врбасу 1947. године. Факултет примењених уметности и дизајна завршио је 1981. године на Катедри графике, у класи професора Божидара Џмерковића. Групно је излагао на 75 изложби, а девет пута самостално. Добитник је неколико награда, друштвених признања и захвалница. Већи део радног века провео је у Војсци Србије као начелник Галерије Дома Војске Србије, организујући групне и самосталне изложбе бројних аутора и ликовних колонија.

Изложба ће бити отворена до 2. новембра 2013. године.

Email