23.05.2023


Промоција књиге „Како је почео рат у Босни и Херцеговини 1992. године"Књига „Како је почео рат у Босни и Херцеговини 1992. године" аутора,  генерала у пензији, Душана Ковачевића, промовисана је данас у Атријуму београдског Дома Војске.
То дело чија је амбиција да осветли узроке и почетак грађанског рата у тој бившој југословенској републици, издао је „Свет књиге" из Београда, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.


На посећеној промоцији о аутору и његовом штиву говорили су Драгослав Бокан, председник Института за националну стратегију, адвокат Бранко Лукић, Бојан Боровчанин, председник Удружења „Национална интелигенција“ и аутор, Душан Ковачевић, који је почетком деведесетих био помоћник команданта Друге војне области у Сарајеву, а касније и министар у Влади Републике Српске.

Од говорника се могло чути чуло да је аутор успео у својој намери да генерацијама које долазе остави значајну грађу, чињенице о времену страдања, кроз призму соспственог искуства, будући да је био непосредни учесник у догађајима који су претходили ратном сукобу.
Реч је, како су истакли, о значајном доприносу култури сећања и својеврсном „емотивном уџбенику“, који, по речима адвоката Бранка Лукића, има и едукативни значај.


Аутор, генерал у пензији, Душан Ковачевић, није желео да превише говори о свом делу, већ је, осврћући се на мотиве за писање, истакао да је, „пун муке и набоја“, имао потребу да своје „сведочење избаци из себе“, с обзиром да је, као високопозиционирани официр ЈНА, имао податке с највишег нивоа.

Аутор је искористио прилику да захвали на подршци Представништву Републике Српске у Србији, пријатељима који су говорили на промоцији, Медија центру „Одбрана“ и Управи за односе са јавношћу МО, која је омогућила да књига буде представљена у репрезентативном здању Дома Војске Србије.
 
Email