21.05.2023


Добротворни концерт за обнову манастира светог Јована КрститељаДобротворни концерт за прикупљање средстава за изградњу цркве и обнову манастира Рођења светог Јована Крститеља у Макрешану код Крушевца, одржан је вечерас у београдском Дому Војске Србије.
Многобројна публика имала је прилику да ужива у појању црквеног хора "Свети Димитрије", при истоименом новобеоградском храму, а свој уметнички допринос догађају дали су Данка Стојиљковић са вокалним ансамблом „Бројаница“, КУД "Лазарица" из Крушевца и певачка група "Славопојци " из Прокупља. Водитељ програма била је Марија Костић.


Под вођством хоровође Дарка Јовановића, концерт је, у молитвеном духу, отворио хор "Свети Димитрије", баш као што је и ред за период године измећу Ускрса и Вазнесења Господњег - Васкршњим тропаром "Христос Воскресе" и молитвом "Оче Наш". Уследило је готово дирљиво извођење богослужбених песама "Царје Небесниј" , "Богородице Дјево" , "Кто Бог Велиј" , "Тјело Христово" и "Свјати Боже", да би, свој срдачно поздрављени наступ пред многобројном публиком у Свечаној сали Дома Војске Србије, црквени хор "Свети Димитрије" завршио композицијама "Ниње Отпушчајеши" и "Ангел Вопијаше" .


У наставку програма, "Играма из Горње Нишаве" и традиционалном песмом "Заспо Јанко", посетиоцима се представило Културно-уметничко друштво "Лазарица", које је, у самој завршници концерта, извело и "Игре из околине Београда".
Посебну пажњу привукао је инспиративни наступ реномиране солисткиње Данке Стојиљковић и њеног музичког ансамбла "Бројаница". Овога пута публика је уживала уз сплет традиционалних , љубавних и староградских песама: " Што се боре мисли моје", " Чија је оно звезда" , " Све птичице запјевале", "Кад ја пођох на Бенбашу" , "Као што је таја чаша", " Волем Дику" и " Играле се Делије".


Пред саму завршницу група "Славопојци" су отпојали неколико богомољачких и традиционалних песама - " Не плач мати Марија", " Хајте браћо Белој цркви", " Ми чекамо Христа", "Где си била јаре моје", " Во наше село Малово" и "Уродиле жуте крушке".


Током трајања програма водитељка Марија Костић је пригодним текстовима „водила“ публику кроз историју и обнову манастира Рођења светог Јована Крститеља у Макрешану код Крушевца, чији је игуман, јеромонах Јаков, на крају концерта, својим обраћањем у коме је захвалио приложницима, дао својеврсни „отпуст“ публици овог хуманитарног концерта. Позивајући присутне да посете манастир, упутио је и речи захвалности Министарству одбране и Медија центру „Одбрана“, који су уступили „овај диван простор“ за одржавање хуманитарног концерта за обнову светиње.
Email