19.05.2023


Учешће Медија центра „Одбрана” на манифестацији „Музеји за 10”Највећа национална музејска манифестација „Музеји за 10” ове године одржана је од 15. до 19. маја, а њен програм се, у скраћеном облику, одвијао под слоганом „Музеји, одрживост и благостање”. Током пет дана трајања манифестације Дом Војске Србије посетило је више од 3500 посетилаца, а за публику су организовани и посебни програми.Програм „Кроз простор и време Ратничког дома”

Посетиоци су били у прилици да се упознају са историјатом палате Ратничког дома, обиђу свечане салоне у којима се чувају најрепрезентативнија дела из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије, као и велелепну терасу – некадашњи симбол Београда. Зграда Дома Војске Србије, некадашња палата Ратничког дома, представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1931. године, према пројекту архитеката Јована Јовановића и Живка Пиперског.


 
Изложба „Три угла архитектуре” – пратећи програм 55. Мајске изложбе УЛУПУДС-а „Светла будућност

Изложба представља  један од програма 55. Мајске изложбе, која се ове године одржава под слоганом „Светла будућност” на три локације у граду – Музеју примењене уметности у Београду (од 12. маја до 3. јуна), Музеју града Београда (од 11. маја до 3. јуна) и Малој галерији Дома Војске Србије (од 17. маја до 7. јуна).
„Три угла архитектуре” назив је изложбе која је настала дугогодишњим истраживањем процеса пројектовања и поступака реализације објекта „Бигово 3” ауторске групе Василија Милуновића, Јелене Ивановић Војводић и Верице Крстић, добитника Велике награде 54. Мајске изложбе.  


 
„Светковина у Великој Галерији Дома Војске 

Поводом Међународног дана музеја (18. маја) у Великој галерији Дома Војске Србије организовано је стручно вођење кроз актуелну изложбу „Светковина” Јелене Милошевић. Посетиоце је кроз изложбу провела ауторка, упознајући их са историјатом стакла, техником израде и осликавања, али и инспирацијама које досежу до далеке Византије и српских средњовековних манастира. Поред стакла, посетиоци су могли да се упознају и са сликарством, као и са модним дизајном уметнице кроз различите модне комаде. Јелена Милошевић (1958), сликарка и дизајнерка, до сада је имала 57 самосталних и преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству, а њени радови данас се налазе у многим државним и приватним колекцијама. Добитница је многих награда и признања.
 
 
Email