10.02.2023


Отворена изложба „Хероине Спомен - збирке Павла Бељанског”У Великој галерији Дома Војске Србије данас је свечано отворена изложба „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, настала у сарадњи те новосадске установе културе и Медија центра „Одбрана”.

Као увод у представљање поставке, коју ауторски потписују проф. др Миланка Тодић, мр Милана Квас и др Валентина Вуковић, а која доноси избор радова седам српских уметница – Надежде Петровић, Видосаве Ковачевић, Лизе Крижанић, Зоре Петровић, Лепосаве Ст. Павловић, Љубице Сокић и Милице Зорић – чули смо стихове Јована Дучића, у којима легендарни српски песник, у „Песми жени”, глорификујући њену лепоту и тајновитост, констатује да је „пољубац сусрет највећи на свету”. У складу с тим, и овај сусрет публике са уметношћу седам ванвременских жена, окарактерисан је као „додир нежности и својеврсан пољубац,  који дарујемо њиховој отелотвореној женствености која нам је дата у њиховим уметничким остварењима”:

На трагу таквог поимања уметничког доприноса ове изложбе,  било је и инспиративно излагање директорке Медија центра „Одбрана”, потпуковника Биљане Пашић, која је установила да је поставка која садржи дела седам предивних уметница, „успостављајући у свом називу метафору херојизма као светог чина, који је имананентан војном етосу” - својеврсна ода важности уметничког доприноса за једну заједницу, „па би се могло рећи да је, у том контексту, свака слика мало херојско дело, настало у вихору уметничке инспирације. У борби са потребом да оно што изађе као племенити садржај те унутрашње битке - буде спектакуларно и трајно”. 

-    На зиду Ратничког дома у коме се налазимо је бронзано знамење посвећено „Српским мајкама”, које приказује ликове наших знаменитих мајки.  Оне симболизују све жене које су, како наш књижевник Милован Витезовић каже - бдијући над колевкама бделе над судбином народа. Изложба „Херојине” је на сличном путу, јер представља вредносни микрокосмос чији су центар жене... Оне које су, уместо бдења над судбином народа, његовој души подариле део своје душе – истакла је пред испуњеном галеријом Дома Војске Србије  директорка Медија центра „Одбрана“, потпуковник Биљана Пашић, уз поруку да је пред посетиоцима „то универзално благо које треба прихватити као најлепши поклон који нам, након овог сусрета са лепотом, никад не може бити одузет”.

О изложбеној поставци, коју, осим дела наведених ауторки, чине и остварења из аквизиције Спомен-збирке Павла Бељанског, значајна за сагледавање њихових уметничких биографија, говорила је директорка Спомен збирке мр Милана Квас која је, поред осталог, истакла да посебан сегмент поставке чини и седам видео-презентација посвећених свакој од уметница. 

 Осим слика и таписерија из легата, презентације укључују разноврсну музејску грађу – фотографије, писма, разгледнице, документе, као и значајан број ликовних дела у различитим техникама, набављених последњих деценија, истакла је Милана Квас која је посетиоцима препоручила да погледају и додатну презентацију под називом „Идентификације: суптилност и суровост”, која доноси интеракцију између дела седам реномираних ауторки, са радовима савремених новосадских уметница: Милице Дукић, Зорице Чолић, Јелене Владушић, Јелене Јанев, Монике Сигети,  Јелене Ковачевић и Драгане Б. Стевановић.

Сарадња Спомен-збирке Павла Бељанског, приватне збирка која је, посебним Уговором о поклону из 1957. године, постала један од најзначајнијих легата у Србији и Медија центра „Одбрана”, траје већ другу деценију.  Прошла је у знаку веома запажених изложби, током којих је публици у Ратничком дому представљено више десетина пажљиво бираних ликовних остварења, а ништа мање запажена била је и поставка одабраних дела из богате уметничке збирке Дома Војске Србије, презентована новосадској публици у изложбеном простору Спомен-збирке.

Изложба „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”  у Великој галерији Дома Војске Србије траје до 8. априла 2023. године. Поставку ће пратити занимљив програм у виду ауторских вођења и предавања.
 
Email