23.01.2023


Награда „Иван Марковић” новинарки „Курира” Јелени СпасићНовинарска награда „Иван Марковић” за 2022. годину, која се додељује поводом Дана Медија центра „Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, припала је новинарки Јелени Спасић за текст „Отаџбина испред свега”, објављен 25. септембра у дневном листу „Курир”.
 
У образложењу Одлуке жирија, који је прегледао 13 новинарских прилога у конкуренцији за престижну награду, наводи се да се репортажа новинарке Јелене Спасић посебно издвојила јер је „пријемчив и сликовит израз доживљаја једног дана основне обуке најмлађих кадета Војне академије у сомборској касарни ’Аеродром’”.

 
„Ауторка вешто дочарава емоције момака и девојака који су се тек отиснули на вишегодишњи, трновит пут до звања официра Војске Србије. Њихове прве кораке у војничким чизмама, сусрет са наоружањем, тактичком и стројевом обуком, Јелена Спасић описује једноставним и ефектним језиком успевајући да читаоцима, изјавама својих саговорника, пренесе снажну поруку патриотизма и посвећености будућем позиву” – каже се у образложењу жирија за доделу новинарске награде „Иван Марковић”, којим је ове године председавао руководилац Групе за информисање Управе за односе с јавношћу, потпуковник Александар Петровић, а чинили су га и Драгана Марковић, главни и одговорни уредник магазина „Одбрана”, Биљана Миљић, руководилац Групе за медијско праћење у Управи за односе са јавношћу, Владимир Вјештић, новинар „Одбране” и др Александра Пећинар из Одељења за издавачку делатност Медија центра „Одбрана”.
 
Новинарска награда „Иван Марковић” новинарки дневног листа „Курир” Јелени Спасић биће уручена на традиционалној свечаности поводом 24. јануара, Дана Медија центра „Одбрана”.
 
То реномирано признање, установљено у знак сећања на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска”, који је 2003. године изненада преминуо у 43. години, својеврстан је подстицај за квалитетно извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије, с интенцијом да афирмише и јавно верификује највише новинарске домете медијских професионалаца који се баве системом одбране.
 
Email