17.09.2012


Отворена изложба „Успомене из војске“Изложба фотографија „Успомене из војске“, из колекције Зорана Живковића, отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије. Поставку чини стотинак фотографија са мотивима из војничких дана који на духовит и носталгичан начин осликавају време у којем су настали, понос војника на тај период живота, као и креативност локалних фотографа. На свечаности поводом отварања говорили су директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, војни коментатор и новинар Мирослав Лазански, историчар Бојан Димитријевић, и колекционар Зоран Живковић.

„Поставка која је вечерас пред вама излаже се у Дому Војске други пут, и то је прилика за све оне који су пропустили да је обиђу у овогодишњој „Ноћи музеја“, да то учине у следећих десетак дана.“, рекао је потпуковник Марковић, подсетивши да је изложба током јуна гостовала у Народном музеју у Пожаревцу где ју је видело више од хиљаду људи.

„Успомене које су пред вама, а које је Зоран вредно сакупљао, јесу туђе, али све оне налазе се и у нашим албумима и срцима и буде носталгична сећања на давне војничк дане које су наши родитељи, рођаци, пријатељи, па и ми сами провели у војсци“, истакао је Марковић.

„Ова изложба осликава део наше прошлости, време када смо били млади, лепи и моћни. Од тог времена остале су успомене“, рекао је Мирослав Лазански присећајући се својих војничких дана, нагласивши да изложба  „Успомене из војске“ говори о једном времену, војном позиву, угледу војске и о томе шта је војска представљала за младиће у време када су фотографије настале.

Говорећи о изложби, историчар Бојан Димитријевић истакао је да она представља пресек некадашњег војничког живота.

„Посматрајући ове фотографије можемо видети како се према чему односио војник у војсци Краљевине Југославије и у ЈНА после. Изложба је лишена познатих ликова, генерала, реч је о обичним људима, војницима у амбијенту мушке школе одрастања у чему ће се препознати свако ко је служио војску“, казао је Димитријевић. Са историјске тачке посматрања, према његовим речима, изложба даје низ нових података о изради униформе, наоружању које се носило, начину презентовања различитих историјских ситуација.

Осим што ће на тренутак моћи да завире у старе војничке успомене, посетиоцима ће током изложбе, која ће бити отворена до 27. септембра, бити омогућено да фотоапаратима овековече своју „успомену из војске“ на начин како су то радили стари фотографи користећи фото-паное.

Email