16.07.2022


Отворен летњи биоскоп на тераси Дома Војске СрбијеПројекат А1 Кинотека летњи биоскоп, који је настао у сарадњи Медија центра „Одбрана“, Југословенске кинотеке и компаније А1 Србија, вечерас је свечано отворен пројекцијом филма „ Велика лепота“ Паола Сорентина.  Под отвореним небом, у атрактивном простору кровне терасе Дома Војске Србије биће приказано 48 филмова стране и домаће продукције, сваке вечери до 31. августа.
         
Поред еминентних страних филмских аутора Чарлија Чаплина, Федерика Фелинија, Тода Хејнса, Дејвида Линча, Вудија Алена, Романа Поланског, Кшиштофа Кишловског, Томаса Винтерберга и многих других, публика ће имати прилику и да ужива у неким од најпознатијих наслова домаће кинематографије, који су дигитално рестаурисани у оквиру пројекта А1 Кинотека – „Љубав и мода“, „Маратонци трче почасни круг“, „Национална класа“, „Давитељ против давитеља“, „Варљиво лето ’68“, „Бал на води“, „Мајстори, мајстори!“, „Лепота порока“, „Лето је криво за све“,  док је за 11. август планирана и једна премијера у оквиру пројекта.

У име Југословенске кинотеке присутнима се обратила Ксенија Зеленовић, вођа пројекта А1 Кинотека, и том приликом изразила захвалност Министарству одбране, Управи за односе са јавношћу и Медија центру „Одбрана“ на могућности да се у јединственом амбијенту терасе Дома Војске Србије реализују филмске пројекције.
– Програм је одабран пажљиво и прилагођен је простору у коме се налазимо. Основна идеја била је да се Београђанима и гостима престонице омогући да погледају што разноврсније филмове, ремек дела седме уметности, филмове врхунских домаћих и светских редитеља и да на тај начин улепшамо топле вечери које су пред нама, рекла је Ксенија Зеленовић.

Карте за пројекције филмова продаваће се унапред у Југословенској кинотеци или на дан пројекције на улазу Дома Војске Србије у периоду од 20 до 21 час. За бесплатне пројекције филмова, у оквиру пројекта А1 Кинотека, карте се могу преузимати сат времена пре почетка филма на улазу Дома Војске Србије. Број улазница ограничен је на 120 места по пројекцији.

У случају неповољних временских услова пројекција ће бити одржана у Југословеној кинотеци.
 
Email