07.07.2022


Отворена изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције"Изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције” организована у сарадњи  Радио Телевизије Србије и Медија центра „Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране отворена је вечерас у Галерији РТС-а. Реч је о избору дела из Уметничке збирке Дома Војске Србије откупљених са изложби „НОБ у делима ликовних уметника Југославије” у периоду од 1961. до 1985. године.

Међу 24 изложене слике налазе се дела Петра Лубарде, Миће Поповића, Нандора Глида, Бранка Миљуша, Радислава Тркуље, Милића од Мачве и других великана ликовног стваралаштва друге половине 20. века.
 
Отварајући изложбу ликовни критичар и члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а Ђорђе Кадијевић истакао је да дела наших уметника, инспирисаних револуцијом од 1941. до 1945. године, данас мењају контекст и не представљају само пропагадни материјал већ ремек дела уметности, без обзира да ли се овај периоди  квалификује као позитивна или негативна епизоде историје.

Аутор изложбе виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић подсетила је да је Галерије Дома ЈНА 1953. године основана са идејом да се бави пропагандном делатношћу, у оквиру које је и настала манифестација „НОБ у делима ликовних уметника Југославије”.
 
– О значају ове манифестације говоре имена учесника прве изложбе која је реализована 1961. године: Јован Бијелић, Даница Антић, Ђорђе Андрејевић Кун, Оља Ивањицки и многи други уметници који су обележили српско сликарство 20. века. Након успеха прве изложбе њена реализација настављена је сваке пете године све до последње 1985. године која је названа „Победа и слобода“- рекла је Јелена Кнежевић.

Обележавајући двадесетогодишњицу постојања Југословенске народне армије, тадашњи Дом ЈНА у Београду покренуо је иницијативу за приређивање велике ликовне изложбе посвећене мотивима Народноослободилачке борбе и револуције.
 
Након три и по деценије успешног постојања, шестом изложбом завршен је циклус ових изложби, али је та манифестација изнедрила вредна уметничка остварења, која данас чине уметничку баштину, битну за разумевање развоја југословенске уметности у првим деценијама након ослобођења.

Отварању изложбе присуствовали су начелник Управе за односе са јавношћу Министартва одбране пуковник др Михаило Зоговић, помоћник генералног директора РТС-а Александра Јелисавац, као и бројне званице из културног и јавног живота земље.
 
Изложба ће бити отворена у Галерији РТС до 31. августа 2022. године.
Email