13.05.2022


Изложба „Ракијаарт” у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”У Атријуму Дома Војске Србије у Београду вечерас је свечано отворена изложба „Ракијаарт” Музеја ракије, која својим концептом и начином презентовања приказује креативност дванаест водећих аутора српске ликовне уметничке сцене.

Стална потреба за продужетком трајања и трагањем за новим смислом инспирисала је дванаест сликара – Жељка Ђуровића, Славка Крунића, Бориса Драгојевића, Василија Доловачког, Зорана Круља, Драгана Мартиновића, Горана Митровића, Зорана Ивановића, Момчила Мацановића, Слободана Вуковића, Милутина Обрадовића и Јовицу Панића  – да остарелој и ислуженој буради удахне нови живот, претварајући их у истинску уметност.

У име Медија центра „Одбрана“ присутнима се обратила Јелена Кнежевић виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије и том приликом истакла да је улога уметника и уметности  од пресудног значаја за друштво, што је ова војна установа и препознала још давне 1953. године када је Галерија Дома ЈНА и основана, окупљајући најзначајније уметнике са простора тадашње Југославије.

– Данас смо тај ентузијазам препознали у Музеју ракије, где је тим креативних људи, на челу са господином Мирославом Кубурићем, направио изложбу „Ракијаарт“. Уметност коју вечерас приказујемо осликава значај и улогу уметника у корпоративним друштву и показује како се од предмета из свакодневне употребе може начинити уметничко дело, рекла је Јелена Кнежевић.

Присутнима су се обратили уредници и аутори блога „Ракија, углавном“ , који су уједно и аутори текстова у каталогу. Зоран Радоман  је нагласио да се у каталогу могу прочитати текстови који представљају покушај да се дестилују и кондезују идеје и мотиви дванаесторице уметника у сасвим обичне речи, наглашавајући да је заједнички мотив њихових дела идеја слободе. Илија Маловић  је истакао да чињеница да се поставка „Ракијаарт“ налази у Дому Војске преставља симбол велике победе против вулгаризације и банализације производа који означава национални симбол једног народа.

Покровитељ овог пројекта Мирослав Кубурић, власник дестилерије Кубурић, поздравио је присутне и изразио посебну захвалност Медија центру „Одбрана“ на могућности да се поставка „Ракијаарт“ изложи у велелепном здању Дома Војске Србије.
–  Захваљујем се и свим уметницима који су прихватили позив да учествују у презентацији ракије на један потпуно другачији начин замењујући дводимензионалну површину свог  платна  једним објектом као што је ракијско буре, рекао је Мирослав Кубурић.

О пинтерском занату, аутентичним делима и феномену српске ракије говорио је глумац и првак Београдског драмског позоришта Слободан Ћустић који је нагласио да је добијање српске ракије одувек била уметност а сама бурад уметничка дела.
– Пинтерски занат подразумевао је ручни рад уз коришћење посебног алата где је умеће било пресудно.
Храст намењен  за ракијско буре треба да буде стар и до сто година, а кад ракија проведе неко време у њему, оно престаје да буде само обичан комад дрвета. Осликана бурад пред нама пример су сусрета занатства и сликарства, умешности и уметности. Њих не можете сагледати из једног угла, јер су по својој природи  тродимензионална што их уједно чини и сликом и скулптуром, рекао је Слободан Ћустић и закључио:
 – Унутра је некада сазревала ракија а сада се споља налази уметничка слика  створена да траје вековима.
Изложба „Ракијаарт“ пред београдском публиком биће отворена  до 4. јуна 2022. године. Овом оригиналном поставком учествујемо на манифестацији „Музеји за 10“  и на 18. Европској ноћи музеја 14. маја од 20.00 до 22.00 часа.
Email