11.05.2022


Изложба Милоша Шобајића „Сублимације” у Великој галерији Дома Војске Србије „Београд”Изложба нашег великог сликара и скулптора Милоша Шобајића отворена је у Великој галерији Дома Војске Србије „Београд”. Приређена је у сарадњи  Медија центра „Одбрана”  и Удружења „Милош Шобајић”, које води уметникова супруга Маја Искјердо.
 
Бројне посетиоце који су дошли на отварање поздравила је директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Биљана Пашић и том приликом рекла:
– Овде у Галерији Дома Војске Србије сведочимо колико је снажан и непоновљив траг оставио за собом Милош Шобајић. И као човек, и као сликар, и као скулптор. Траг којим треба да крене сваки онај који у уметности и животу тежи да остане свој. Тај траг описује живот који траје, камен црногорског крша и плаветнило неба, утиснут дубоко и јасно у лице времена – заувек.
Потпуковник Пашић је нагласила да је Милош Шобајић створио и чинио дела јача од људског зла. Сликао је и вајао распећа, а када је његова земља била разапета ратом, 1999. године, остао је у Београду. Своје разлоге објаснио је у интервјуу који је дао тадашњој  Војсци објављеном под називом „Бити Србин после свега”. Говорио је: „Кад је мој народ бомбардован, онда сам и ја бомбардован, јер сам Србин, нисам Француз. Сваког сликара само његова држава може да учини непролазним. Српске фреске из 13. века овековечиле су српске сликаре који су их насликали јер их је сама српска држава сачувала. Ја ћу остати једино као српски сликар, не као француски. Једини кутак који ће сачувати то што радим и што ћу радити сутра је Србија.”  
Директор Медија центра „Одбрана” подсетила је да је за наше војне новине говорио како су дела наш траг, а да је пролаз брз и муњевит, тек трен, трептај... Пред судом времена, тврдио је, спасиће се само појединци који направе дело јаче од људског зла”.
– Окружени смо његовим делима – његовим траговима. Зато је Велика галерија Дома Војске Србије од вечерас „дом” великог сликара. Онако како је за живота претпоставио – кутак који ће чувати и обновити сећање на све што је радио – и на чему смо му неизмерно захвални. Наше је само да примимо дар који нам је Милош Шобајић послао – поручила је потпуковник Биљана Пашић.  

О самој изложби говорила је уметникова супруга професор Маја Искјердо, која је са Милошем делила живот, основала Удружење „Милош Шобајић” и провела последње године живота. Она каже да изложба доноси лични печат и интимну причу аутора.
– Ова изложба је нешто што је он направио, а ми смо само били инструмент који је то провео у дело – истакла је уметникова супруга и захвалила Министарству одбране као организатору, госпођи Љиљани Капор као иницијатору ове изложбе и др Браниславу Добрићу који је ступио у контакт са свим колекционарима и обезбедио да се у Дому Војске Србије изложе дела која до сада нису била приказана у Београду, а која долазе из Париза.
– Имамо прилику да видимо и његову последњу слику која се налази у реконструисаном атељеу. То су последњи обриси, последњи његови трагови које није желео да напусти, а тада је већ био јако болестан. После тога је завршио у болници. Та слика нема назива, а требала је да представља две особе и љубав. Ја се надам да ће се та слика сама осликати и показати нам њено пуно значење – истакла је Маја Искјердо.

Изложбу је отворио бираним речима Здравко Вучинић, историчар уметности, сликар и ликовни критичар. Он је рекао да је Шобајић сачинио дело изузетних домашаја, које се на понос домаће културе може мерити са престижним појавама у европском духу и опсегу.
– У питању је стваралачки идејни поетски садржај који кореспондира са модерним токовима европске уметности, чак и тада кад се из његовог дела изузме интимна или могућа национална конотација. Задивљујући је ниво његове поетске моћи, тематски распон и визуелна дубина слике.
Сликао је еруптивном снагом, радио је свакодневно, на јави и у сну. То му није била професија, него живот, радост живљења чиме је створио егзистенцијалну људску драму. Његово дело се не може подвести ни под један кров идеализоване поетике јер је он је био стваралац слободног духа и слободне форме. Опус Милоша Шобајића стога опстаје у катедралним врховима наше и не једино наше  праксе – рекао је Вучинић и отварајући изложбу поручио посетиоцима да радовима уметника приступе отвореног срца и духа, управо онако како их је Шобајић снивао, стварао и доносио на светлост дана.

Изложбом и каталогом обухваћена су изабрана Шобајићева дела од седамдесетих година 20. века до смрти уметника 2021. године, односно до последњег, недовршеног рада.
Изложена дела настала су у различитим периодима и фазама уметниковог стваралаштва и чувају се махом у приватним колекцијама, а допуњена су документарним материјалом, фотографијама, плакатима изложби и личним предметима.
Изложба ће бити отворена до 2. јула 2022. године, а стручна вођења организована су 11. јуна и 2. јула у 13.00 часова.
Email