21.12.2021


Министар Стефановић на обележавању 80. годишњице од формирања Прве пролетерске бригадеПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у Дому Војске Србије свечаној академији поводом обележавања 80. годишњице од формирања Прве пролетерске бригаде. Свечаности коју је организовао СУБНОР Србије присуствовала је изасланица председника Републике Александра Вучића министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, председник Народне скупштине Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар Стефановић се на почетку обраћања осврнуо на успомену на свог деду, учесника Народноослободилачког рата.

- Када размишљам као потомак једног од учесника народноослободилачког рата и неко чији је деда био припадник Осме црногорске бригаде, која је ослобађала и овај град, увек размишљам када доносим неку одлуку, да ли ћу га обрукати, да ли ћу, све оно што ми је говорио као дечаку и касније као официр ЈНА, да ли ћу бити вредан тих речи, да ли ћу бити вредан да изнесем све оно што је уткао у наше образовање, у сећања, све оно што нам је причао, и мени и мом брату, као својим унуцима, о томе какви су били његови пријатељи, какви су били његови другови са којима је ратовао, са којима је ослобађао и овај град, али и многе друге и касније, наравно, када се прикључио ЈНА, какви су ти дани били – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да су те вредности нешто што вам остане до краја живота.

- То је нешто што не смемо да заборавимо, као што не смемо да заборавимо ни овај пут. Кад погледате мапу, где је све прошла ова сјајна бригада 22.000 километара, 15.000 бораца које је прошло кроз њу! Када погледате где су све стигли, колико су људи ослободили, колико су среће донели и нигде нису направили ниједан злочин! И када погледате колико је покушаја да се историја промени и да се те ствари забораве – нагласио је министар.

Према његовим речима, наш задатак је да се увек трудимо да наша деца уче о томе.

- Трудимо се да Министарство одбране, са свима другима, ради на томе да наша деца не оду у музеј да само прођу кроз њега, да то не буде ђачка екскурзија већ место где ћемо им објаснити да је наша слобода, да је све оно што имамо, у чему можемо да уживамо у овој земљи која се данас развија, која данас напредује, која данас може да гради и путеве и школе и вртиће, да су то били снови сваког од наших дедова, очева, прадедова, сваког од наших предака и да то није дошло бесплатно, да је то скупо коштало – рекао је Стефановић.
Министар се присетио и ретких ситуација када је деда умео да им поаже рану са Сремског фронта.

-  Умео да нам покаже како изгледа та нога и како изгледа погодак метка, како изгледа улазна и излазна рана. Излазна је много већа...  Само та сцена и само та нога и само та рана, увек је умела да ме подсети, а он је био срећан јер је остао жив и као жив могао да настави и да оснује породицу и да живи и да ради, увек ме је подсећало то колику су жртву поднеле оне породице чији припадници данас нису међу нама, зато што су свој живот оставили тамо где је требало бранити своју
земљу, слободу и свој народ – подвукао је Стефановић.

Он је нагласио да те људе, зато, не смемо заборавити.

- Не смемо да заборавимо њихове породице, не смемо да заборавимо да смо ми данас овде и уживамо у овоме што имамо, зато што су ти људи били такви. Дивни, сјајни, величанствени, горостаси... И они који су остали живи и они који су, нажалост, дали своје животе тамо, јер су ишли у борбу не размишљајући о томе да ли ће након те борбе нешто да добију, да ли ће им нешто бити дато, или да ли ће нешто да освајају туђе, да пљачкају по кућама... Не! Ишли су да ослободе своју земљу, борили се често у деловима земље које никада до тада нису ни видели. Нису ни познавали никога тамо – истакао је министар и додао да су они истински хероји.

Стефановић је захвалио СУБНОР-у што снажно и упорно чува историју и труди се да очува дух који нашу земљу чини оном што јесте.

- Ми данас имамо прилику да градимо нашу Србију, срећом у миру. Имамо прилику да се боримо за знање, имамо прилику да се боримо да изградњу, имамо прилику да се боримо за будућност. Хвала Вама што сте нам подарили, нама и свој нашој деци ту будућност – нагласио је министар одбране.

Председник СУБНОР-а генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић уручио је министру Стефановићу плакету те организације у знак захвалности за помоћ које Министарство одбране и Војска Србије пружају СУБНОР-у.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да јој част да, као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, поздрави окупљене поносно, свесна херојства, доследности и слободарског духа који је у темељу и у сржи нашег народа.

- Србија је, борећи се за мир, једнакост и равноправност у Другом светском рату, показала да је та борба у корену њеног народа. Наша земља је у том периоду имала један од најјачих антифашистичких покрета у свету. Наши преци су нам оставили часно име, које ми данас поносно носимо и преносимо на будуће генерације – рекла је Кисић Тепавчевић.

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић нагласио је да је славна Прва пролетерска бригада и данас симбол највећег јунаштва нашег народа.
- Тих 1200 мушкараца и жена који су на дан формирања чинили Прву пролетерску бригаду добро су знали куда иду и за шта се боре. Постали су део херојске бригаде која је доносила слободу свом народу где год се појавила и борила, укључујући, на самом крају рата, и Београд и Загреб. Зато је наша велика обавеза да свима одамо почаст, да се подсетимо на какав пут славе су кренули пре осам деценија и какво су нам наслеђе оставили- рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да му је част што стоји пред наследницима једне од, како је навео, најлепших и најпоноснијих генерација у историји нашег народа.

- Осамдесет година је прошло, једна генерација је отишла у историју. Ондашње тајне више нису тајне, ондашње патње су заборављене. Прошло је време, неумитно какво већ јесте доноси нове тајне, вредности и бол, али ми се ето још увек сећамо. Не зато што смо се окупили да би били комеморација једном времену и генерацији, већ да бисмо поновили да вредности које су ту генерацију чиниле вредном понављања постоје и данас у српском народу и да су потребне исто колико су то биле и пре осамдесет година – рекао је Вулин.

Председник СУБНОР-а генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић подсетио је на историјске околности у којима је зачета Народноослободилачка борба.

- Крајем 1941. године, устанком је било обухваћено око 40 одсто бивше територије, посебно у западној Србији и Црној Гори где су постојале велике слободне територије. Код нас у Србији се борило 12 партизанских одреда са око 15.000 бораца, а у Црној Гори четири јака партизанска одреда – подсетио је Ковачевић.

Према његовим речима Политбиро Централног комитета ЦК Југославије, 7. децембра 1941. донео је одлуку о формирању Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада од одреда из Србије и Црне Горе која је имала задатак да у борбеним дејствима и политичким деловањем ширити пламен устанка и борбе против окупатора.

После свечане академије, министар Стефановић састао се са делегацијом бораца НОР-а и СУБНОР-а и представницима Секције Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде из Србије и региона.
Email