20.12.2021


Одржано прво ауторско вођење кроз изложбу „Лубарда једна прича”За бројне поштоваоце уметности Петра Лубарде, у суботу 18. децембра, у Великој галерији Дома Војске Србије, виша кустоскиња Ана Панић из Музеја Југославије, једна од ауторки изложбе „Лубарда једна прича”, одржала је прво ауторско вођење кроз поставку.

Она је присутнима представила изложене радове из богатог опуса великог српског и југословенског сликара, која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму кад је реч о Уметничкој збирци Дома Војске Србије. Њима су за ову прилику придодата дела из фонда Музеја Југославије и богата архивска фото-грађа из куће легата и Медија центра „Одбрана“.

Током инспиративног вођења, које је привукло пажњу бројних посетилаца, она је подсетила да се, из хетерогеног ликовног фонда насталог од поклона дариваних Титу, на поставци може се видети девет Лубардиних радова.

- Занимљиво је да се његова дела која музеј поседује нису налазила у Титовој резиденцији у Ужичкој 15, где су по правилу били распоређени највреднији предмети, доступни само одабраним гостима председника, већ су била изложена у Музеју „25. мај” или су остајала у депоу – рекла је Ана Панић, уз појашњење да се управо увидом у Лубардина дела из фонда Музеја Југославије може пратити његово послератно стваралаштво, баш као и промене у његовој уметности.
Она је истакла и да Лубарда ниједну слику  није лично поклонио Титу, већ искључиво разна државно-партијска тела и организације из Србије и Црне Горе.

- Избор тема је такође знаковит, и видљиво је да су се дародавци у избору дела руководили националним кључем, желећи Титу да поклоне оно чиме се поносе и што симболизује њихов крај, да му презентују оно што је најрепрезентативније и највредније што имају – рекла је коауторка изложбе коју је за кратко време већ посетило више 5.500. људи.

Следеће ауторско вођење кроз изложбу биће посвећено опусу Петра Лубарде из Уметничке збирке Дома Војске Србије, а заказано је за 15. јануар у 13 часова.
 
Email