23.11.2021


Представљена књига Конструктори и пешадијско оружје Србије 1804–2019.У Свечаној сали Дома Војске Србије јавности је представљена књига Бранка Богдановића „Конструктори и пешадијско оружје Србије 1804–2019“у издању Медија центра Одбрана.
Свечаној промоцији је, поред бројних заљубљеника у наоружање и оружје,  присуствовао др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе, који је, истичући значај војне индустрије Србије 19. и 20. века за свеукупну индустријализацију земље, рекао да Богдановићева књига доноси обиље техничких података драгоцених за историчаре и истраживаче производње српског оружја. 

Настала као резултат дугогодишњег истраживања доказаног познаваоца историје и развоја српског наоружања, посебно пешадијског стрељачког оружја, књига Богдана Богдановића, обилује не само занимљивим, до сада непознатим историјским и биографским подацима о конструкторима и иноваторима пешадијског оружја, већ и мноштвом техничких детаља о њиховој изради, модернизацији и побољшањима.
Детаљне биографије помало заборављених конструктора учиниле су репрезентативну монографију омажем људима који су своју каријеру, али и живот посветили развоју оружја, а мноштво техничких илустрација допринело је свеукупном значају књиге која доноси историјат равоја пешадијског оружја од Првог устанка до данас.

Поред осталих, представљене су најстарије пушке перкусионе спредњаче, затим острагуше из 1841. године, вишенаменске пушке рађене у Тополивници 40-их година 19. века, пушкомитраљези, аутомати и пиштољи...
У војној индустрији Србије конструктори су оставили значајан траг на унапређењу и развоју стрељачког оружја.
У књизи су први пут на једном месту објављене биографије четрдесетак српских конструктора оружја и иноватора који су домаће, али и инострано пешадијско оружје учинили ефикаснијим и модернијим, као и више од 900 цртежа и илустрација иновација којима су значајно унапредили техничке карактеристике пешадијског оружја.

 Детаљно су приказана прва стрељачка оружја српске производње, израђена још у крагујевачкој Тополивници средином 19. века, али и најмодерније аутоматске пушке, митраљези, ручни бацачи ракета, настали као производ домаће памети.

У погонима Наменске индустрије Србије развој наоружања одвијао се у складу са финансијским могућностима земље, што није увек било у складу са жељама корисника оружја, па су конструктори и инжењери подстицани на унапређење постојећег наоружања и иновације.
Такав тренд задржан је до данашњих дана, а признања за проналаске и модернизацију пешадијског оружја стизала су из целог света.
Одолевајући бројним изазовима и друштвено-економским недаћама које су биле неизбежни пратилац развоја земље током два века њене савремене историје, Наменска индустрија Србије, захваљујући њеним инжењерима и конструкторима, опстала је у малом кругу најразвијенијих и најмодернијих грана домаће привреде. Несумњиви међународни углед српских произвођача оружја, инжењера и иноватора, допринео је и повећању извоза на светско тржиште.

Поред др Ненада Милорадовића и аутора, о књизи Богдана Богдановића „Конструктори и пешадијско оружје Србије 1804–2019“, говорили  су рецензент др Милић Милићевић из Историјског института у Београду и уредник књиге Мирјана Сандић.
Email