11.11.2021


”Седам хиљада душа” у Дому Војске СрбијеУ Свечаној сали Дома Војске Србије, 11. новембра - на Дан потписивања примирја у Првом светском рату, уприличена је београдска премијера филма ”Седам хиљада душа”.
У документарно-играној форми филм потресно сведочи о страдању српских и руских војника и интернираних цивила у аустроугарским логорима Јиндриховице и Браунау, на територији данашње Чешке Републике.

Филм који као сценариста и редитељ потписује Сањин Мирић, снимљен је у продукцији Удружења чешко-српског пријатељства ”Родољуб”, у играном делу учествују Лордан Зафрановић, Јелена М. Ћирић, протојереј Срђан Јаблановић и други, наратор је Тихомир Станић, а аутори музике Сања Илић и Бора Дугић.
 
У име екипе филма ”Седам хиљада душа” публици која је, уз поштовање свих епидемиолошких мера, својим присуством увеличала премијеру, обратио се у својству модератора Милорад Конрад: 
”Прва замисао ми је била да ово вече отворимо звуцима трубе. Али, већ следећа помисао ми је била: Шта одсвирати? Фанфаре? Посмртни марш? Или нешто треће? Јер, овај филм не говори ни о јунацима у боју, а нису ни обични ратни страдалници, већ напаћене српске душе чије су кости остале на територији садашње Чешке Републике у тадашњим аустроугарским логорима Јиндриховице и Браунау.

Данашњи дан празнујемо као Дан примирја у Првом светском рату и из тог разлога сам ипак одлучио да трубе треба да утихну; да све ратне секире и покличи треба да се спутају и нека мир завлада светом и душама страдалих.
Овај филм доноси баш то. Смирај душа, страдалих далеко од отаџбине, без метка, без боја. Дуго су били заборављени на највећем српском гробљу ван отаџбине. Дуго смо чекали да се опет спомену њихова имена: Михаило Гајић, Милош Јеремић, Арсен Лазаревић... и тако њих 7000.”

Логори Јиндриховице и Браунау имали су око 500 објеката, у којима је боравило око 60 000 ратних заробљеника. Изузетно тешки услови живота и рада, недостатак хране, обуће и одеће, хладноћа и заразне болести, резултирали су чињеницом да се 7100 Срба никада није вратило у своју домовину.

Део филма чине и сећања војника који су преживели, а које је 1919. године забележио холандски новинар Анри Абер. У филму говоре и потомци ратника из Србије.
 
 У Јиндриховицама се данас налази маузолеј, у коме се чувају посмртни остаци жртава тих логора - 7100 српских и 189 руских. То је, по величини, друго највеће српско гробље на свету.
 
О квалитету филма приказаног вечерас у Дому Војске Србије сведочи више десетина интернационалних награда, као и Прва награда Међународног фестивала документарног филма "Златна буклија" 2020. године за најбољи филм по одлуци жирија.

Значај овог филма потврђује и процена Завода за унапређивање образовања и васпитања - да су карактеристике овог филма од значаја за образовање и васпитање ученика у школама, због чега је и одобрена његова дистрибуција ка средњим школама у Србији.
 
 Београдском премијером филма ”Седам хиљада душа” у Дому Војске Србије, одата је почаст свима онима који су, далеко од Србије, својим животима плаћали њену слободу.
 
У музичком делу филмске вечери учествовао је Ансамбл ”Књаз Милош” Удружења ”У име живих” из Београда. Публици су се представили редитељ Сањин Мирић и Јелена М. Ћирић, који су у дијалогу са публиком, још једном подцртали колико је важно утиснути снагу судбина страдалничког српског народа на филмску траку, да остане као помен и спомен, да се не заборави - баш у име живих.
 
Након пројекције уручене су захвалнице институцијама и појединцима који су помогли реализацију филма, као и организацију премијере. Међу бројним институцијама културе, захвалнице су уручене Министарству одбране, Министарству културе и инфрмисања, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и Медија центру "Одбрана".
 
Email