14.10.2021


Медија центар „Одбрана” на Сајму „Партнер 2021”Од 11. до 14. октобра у Београду је одржан десети, јубиларни Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021”, на коме су приказана нова достигнућа одбрамбене индустрије.

 Ове године пред домаћим и страним учесницима у производњи и промету наоружања и војне опреме, стручњацима и привредницима, појавио се и Медија центар „Одбрана”.
Између артиљеријских и ракетних система, савременог стрељачког наоружања и муниције, борбених оклопних возила, електронске опреме и лаких авиона, нових радара, тренажера, борбених патролних чамаца, изложене су и књиге у издању наше куће. МЦ „Одбрана” прилагодио се тематици Сајма и пред посетиоце изашао првенствено са едицијама везаним за војно наоружање: „Тенкисти Краљевине Југославије” и „Аутојединице у југословенској војсци (1918–1941)” Далибора Денде; „Конструктори и пешадијско оружје Србије 1804–2019” и „Браћа по оружју” (на француском, руском и енглеском језику) Бранка Богдановића; „Пиштољи и револвери 1 и 2”, и „Ватрено оружје у свету” Ивана Стаменова; „Наоружање Првог светског рата 1” Душана Нешића и друге.

Гости Сајма су се задржавали на нашем штанду како би прелистали, а често и купили неку од њих. По броју продатих примерака уверљиво на првом месту нашла се књига „Конструктори и пешадијско оружје Србије 1804–2019”.
Уважавајући своју мисију у одржавању културе сећања, МЦ „Одбрана” изложио је и део своје едиције „Историја”, којом је обележио сто година од Првог светског рата.

 Највеће интересовање побудила је ипак едиција „Ратник”, са аутентичним сведочанствима и сликама бруталне ратне стварности, поткрепљеним неумољивим чињеницама и документима са којих је скинута ознака тајности.

 Нарочиту пажњу побудиле су књиге „Дневник ратног хирурга” Миодрага Лазића, прворазредни документ прожет дубоко проживљеним емоцијама због страдања српског народа на „сарајевском ратишту”, и „Режирање хуманитарне катастрофе” генерала Драгољуба Ојданића који је непосредно пред смрт, у последњим налетима снаге, огромним бројем података, карата, анализа, сачињених на основу изворне борбене документације Треће армије доказао да СРЈ није произвела хуманитарну катастрофу на КиМ, за коју је оптужена.

 Истој едицији припадају и „Битка за Паштрик”, „Битка на Кошарама”, „Приштински корпус 1989–1999”, „Трећа армија 78 дана у загрљају Милосрдног анђела”, у којој су ратни команданти, непосредни учесници догађаја, изнели своја сећања, поткрепљујући их валидним документима.

 Интересовање и сугестије посетилаца изазвали су и изложени најновији бројеви магазина „Одбрана”.
 
Email