06.10.2021


Ауторско вече песника Невена МилаковићаУ препуној Свечаној сали Дома Војске Србије одржано је вечерас ауторско вече песника Невена Милаковића на коме су промовисане две његове нове књиге − „Вила са Кошара” и „Сонетни  вијенац: из крајишког ока”. Песник је у стихове преточио српска страдања у јасеновачком логору и другим стратиштима у време монструозне НДХ, а певао је и о свим пострадалим новомученицима.  
 
Модератор вечери, књижевник Веселин Џелетовић је, говорећи о мисији песника, истакао да је његово највеће оружје да се бори за очување правих вредност које чине душу човека.

– Песници који бране своје идеје, своје ставове, једноставно у себи имају лавовску храброст, велико срце и они су далеко испред свог времена. Ту су да нас опомену, да нас припреме за оно што нас чека. Невен је управо то и радио.  Пева о Јасеновцу, Косову и све га ране нашег народа боле. Његов стих је мек као памук, а оштар као скалпел, зависно од онога о чему пева – истако је Џелетовић.
 
Песнички опус Невена Милаковића обухвата осамнаест књига романа и песама, а  „Сонетни  вијенац: из крајишког ока” објавила је издавачка кућа „Српска нит” из Подгорице.  У име издавача обратио се Миливоје Брковић који је захвалио Министарству одбране што је омогућило да се најновија Милаковићева књига промовише у Дому Војске Србије и истакао да им је сарадња с песником донела обострану духовну корист.

– Његово пјесничко надахнуће и наш дјелатни ангажман уствари су два лица истог – прилог култури сјећања на страдање српског народа, и то не само у Јасеновцу, него широм Балкана већ дуже од вијека – рекао је Брковић  и додао да је систематски геноцид, којем је српски народ био континуирано изложен у крвавом 20. веку, на најболнији начин оцртао круг патње.

Он је изразио велику захвалност аутору дизајна, Маринку Лугоњи, који је успео да графичким језиком дочара симболе колективне трагике коју је Милаковић опевао.
 
Бард српског глумишта, Петар Божовић, маестрално је казивао Милаковићеве стихове из „Сонетног вијенца” и освојио душе слушаоца, а својим стиховима се представио и аутор.
 
У програму је учествовао и Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички”.
 
Email