27.09.2021


Отворена изложба 45. Ликовне колоније „Сопоћанска виђења”Вечерас је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена  изложба 45. Ликовне колоније „Сопоћанска виђења” која је одржана током 2020. године у близини манастира Сопоћани. Ова ликовна колонија  (1975) једна је од три најстарије колоније у земљи и уједно једна од најзначајних смотри ове врсте код нас.

Организатор колоније је Мултимедијални центар из Новог Пазара. Настале радове прво ће видети публика у Београду а потом у Новом Пазару. Селектор колоније је историчарка уметности Оливера Вукотић а учесници, реномирани уметници наше ликовне сцене.

На отварању изложбе у име Медија центра „Одбрана” обратила се начелница Галерије Дома Војске Србије, виши кустос Јелена Кнежевић и истакла да Галерију Дома Војске са ликовном колинијом повезује традиција у неговању уметности, али и идеја водиља, јер је Дом ЈНА био расадник и организатор оваквих манифестација. Многи значајни уметници са простора некадашње Југославије учествовали су у овим колонијама, а резултат тог учешћа допринео је увећању уметничког фундуса збирке.

- Сарадња наших установа у последњој деценији резултирала је успешно реализованим изложбама овог сазива - истакла је Кнежевић.

У име Мултимедијалног центра из Новог Пазара публици се обратила  уредница ликовног програма - Амра Хоџић Јејна, а затим и селекторка колоније историчарка уметности Оливера Вукотић, која је уједно и отворила изложбу.
 
Посетиоци ће моћи да погледају поставку до 23. октобра 2021. године

 
Email