03.09.2021


Отворена изложба „Најлепше приче – Момо Капор”Изложба „Најлепше приче” Моме Капора отворена је данас у Великој галерији Дома Војске Србије. Организована је у сарадњи Медија центра „Одбрана” и Задужбине „Момчило Момо Капор”, која постоји 11  година и ради с циљем да трајно чува и негује успомену на познатог писца и сликара. То је пета по реду велика изложба Моме Капора коју заједно организују те две установе.

У Великој галерији Дома Војске Србије изложено је око 40 слика и амбијентална целина простора из куће у Небојшиној улици у којој је уметник живео и радио – од личне библиотеке, штафелаја, до комадног намештаја.  Поред најрепрезентативнијих дела из приватне колекције Задужбине, на изложби су премијерно изложена и дела из других приватних колекција.

На отварању изложбе присутнима се обратила потпуковник Биљана Пашић, директорка Медија центра „Одбрана” и истакла да је Момо Капор био човек који је причао слике и сликао приче.

– Његово стваралаштво обележило је одрастање многих генерација. Уз његове приче са сетом се сећамо детињства, досањаних и недосањаних љубави, пријатељства утканог у карактер и дух нас самих. Уистину, свега онога што је живот у својој суштини. Разапет између две професије, сликара и писца, Момо је провео живот пружајући нам задовољство и у једном и у другом, рекла је директорка Медија центра „Одбрана” и нагласила да је наш познати писац сарадњу са Војском почео одавно и у војном новинарству оставио изузетно наслеђе – од духовитих коментара, озбиљних анализа значајних догађаја и само њему својствених одговора на живот.

– Био је омиљен саговорник наших новинара, а интервјуи приређени са њим у периоду од 1992. до 2010, најпре у часопису „Војска”, а касније и у магазину „Одбрана” били су право освежење за читаоце. Током НАТО бомбардовања 1999. у магазину „Војска” објављивао је колумну „Склониште 011”, која је преточена у књигу „У склоништу душе” објављену у издању Медија центра „Одбрана”. Ова кућа сарађивала је и са Момом, сликаром, пружајући дом његовим изложбама слика београдских прича, цртежима успомена и ликовном путовању кроз њему значајне градове – Сарајево, Њујорк и Београд” – рекла је потпуковник Биљана Пашић.

Посетиоци ове изложбе моћи ће, према њеним речима, да са слика читају Момине „Најлепше приче” о Београду, Ади, рингишпилу, анђелима, Креденцима нашег детињства, Скривеним осећањима у процвалом бујкету, Музици живота и данас толико важним Чудима која су увек могућа...

Током отварања изложбе уприличена је и додела традиционалне награде за сликарство коју додељује Задужбина „Момчило Мома Капор”,  а која је ове године уручена сликару Петру Мошићу. Награду му је уручила Момина супруга и директорка и оснивач Задужбине Љиљана Капор. 

У наставку програма драмска уметница, а Момина дугарица, Рада Ђуричин прочитала је одломак из књиге „Успомене једног цртача”, у коме Капор описује када је и како почео да слика.
Изложбу је отворити историчар уметности и песник Драган Ј. Данилов.

На отварању изложбе је, као део пратећег програма, приказан тридесетоминутни документарни филм „Момо Унцут” у продукцији Задужбине „Момчило Мома Капор”, који ће посетиоци моћи да виде свакодневно, током трајање изложбе, која се затвара 6. новембра 2021. године.
 
Email