02.09.2021


У новом броју „ОДБРАНЕ”У септембарском броју магазина „Одбрана” припремили смо доста занимљивих тема. Наши новинари и фоторепортери су на лицу места у Руској Федерацији и извештавају са 7. Међународних војних игара. Прате наступе наших тенкиста на „Тенковском биатлону”, извештавају о успесима наших возача на „Војном релију” и представника Министарства одбране на такмичењу „Армија културе” у организацији Управе за односе са јавношћу. Једна од 34 дисциплине те незваничне светске војне олимпијаде – такмичење војних полицајаца „Чувар реда” – први пут се одржава у нашој земљи и у њој први пут учествују припадници Војске Србије.
 
Рубрика Стајна тачка посвећена је тоталној одбрани као концепту одвраћања одбијањем непријатеља. Тај се концепт постиже свеобухватном спремношћу читавог друштва и одлучношћу да се одупре војној агресији и другим безбедносним изазовима. Као одговор на све турбулентније геополитичке околности, неколико држава вратило се концепту тоталне одбране као моделу за јачање националне безбедности. Један од најочигледнијих показатеља предузетих корака за спровођење тоталне одбране јесте поновно увођење војног рока у Литванији и Шведској.
 
Пишући за рубрику Систем отишли смо у Мешовиту артиљеријску бригаду да видимо шта њени припадници сада раде после године у којој су ишли са вежбе на вежбу, испратили смо ноћно летење на авиону „ласта” кадета четврте године Војне академије – студијски програм Војно ваздухопловство, који имају летачку обуку у 252.лба ескадрили. Писали смо о помоћи Војске, јединица КоВ-а, у решавању проблема водоснабдевања, који притиска становнике Нишавског, Моравичког, Златиборског и Колубарског округа. Посветили смо пажњу и показној вежби гашења пожара у једном од складишта погонских средстава Централне логистичке базе, одржаној почетком августа.
 
У серијалу о полигонима Војске Србије доносимо занимљиву причу о Војном комплексу „Берановац”, аутодрому какав нико нема у Србији. Ту се деценијама стварају врсни инструктори и возачи у Министарству одбране и Војсци Србије, од којих су многи овенчани златом и сребром на војним такмичењима у земљи и свету, а неки од њих управо су са Војног релија у Руској Федерацији донели сребрну и бронзане медаље.
 
У рубрици Глобално, из пера наших сарадника доносимо приче о ваздушнодесантним јединицама света – такозваној пешадији на крилима, јединицима које су широм света настале након успешне употребе авијације у Првом светском рату. Актуелна је и прича о геополитичком тренутку Источног Медитерана, који је стално поприште супротстављених религија, идеологија, национализама и амбиција. Имајући у виду да актуелни геополитички тренутак представља период највеће прерасподеле моћи још од периода хладног рата, антагонизам у сфери енергије поново актуелизује питање „ко ће имати кључеве топлих мора”, а сви показатељи упућују на геоисторијске промене у Источном Медитерану.
 
Текст под насловом „Драва се не предаје” објављен у рубрици Култура подсећа на херојство команданта монитора „Драва” Александра Берића с почетка Другог светског рата. Под истоименим називом завршено је снимање играно-документарног филма који прати борбу тог брода и његовог команданта у одбрани отаџбине.
 
 
Email