01.09.2021


Обележен Дан кадровске службеСвечаност поводом обележавања Дана кадровске службе одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије.

На почетку свечаности, прочитане су честитке потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића поводом Дана кадровске службе.

Честитајући празник свим припадницима кадровске службе, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић подсетила је да је за Дан кадровске службе одређен 1. септембар, јер тада почиње такозвана „персонална година“, нови циклус школовања и усавршавања у војним школама, на дужност се јављају новопромовисани официри и подофицири и сумирају се најважније активности и резултати из области кадровског обезбеђења на свим нивоима.

- Кадровска служба је почела да се ствара и да добија на важности пре скоро век и по, у свим земљама света, а по том моделу и у нашој земљи. И још тада се дошло до закључка да је без кадра и без човека незамислива свака организација. По том питању, до данашњих дана, ништа се није променило. И данас, у 21. веку када имамо технолошке иновације, човек је и даље најважнији фактор, јер без његових идеја и креативности, нема ни остваривања постављених циљева и достизања жељеног стања – нагласила је помоћник министра одбране за људске ресурсе.

Из тога, како је додала, произилази да су људски ресурси најзначајнији ресурси сваког система, нарочито великог система као што је систем одбране, па се према њима мора исказивати највећи степен пажње и интересовања.

- Припадник система одбране који је задовољан, цењен и адекватно награђен, биће мотивисан за веће ангажовање и бољи рад. Свако улагање у кадар не треба сматрати трошком, већ дугорочном инвестицијом, што је суштина правилног управљања тим ресурсом – истакла је помоћник министра за људске ресурсе Томашевић.

Наводећи најзначајније активности које су обележиле „персоналну годину" у систему одбране која је за нама, Томашевић је истакла да сматра да су постигнути резултати снажна гаранција да ће рад органа за људске ресурсе у наредном периоду бити ефикасан и високо оцењиван.

- На данашњи дан, Дан кадровске службе, осим резултата, у фокус желим да ставим сарадњу и човека, као таквог. Све ове активности и резултати које смо напоменули, настали су као производ једног заједничког рада, не само у Управи за кадрове и не само у Сектору за људске ресурсе, већ и у оквиру других организационих целина и сарадње са свима. И сви ми, посебно руководиоци, не смемо да заборавимо да стално подстичемо и мотивишемо своје сараднике и запослене како би они били задовољнији и ефективнији – нагласила је помоћник министра одбране за људске ресурсе.

У наставку свечаности, поводом данашњег празника, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић уручила  књиге и похвалнице награђенима за постигнуте резултате између два празника.

Свечаност је организовала Управа за кадрове Сектора за људске ресурсе у оквиру низа активности којима се обележава Дан кадровске службе, са заједничким циљем да се, уз сумирање резултата у области управљања људским ресурсима, истакне и значај органа кадровске службе у систему одбране.
Email