01.09.2021


Изложба „Најлепше приче – Момо Капор” у Галерији Дома Војске СрбијеУ сарадњи Медија центра „Одбрана” и Задужбине „Момчило Момо Капор” у Великој галерији Дома Војске Србије у петак 3. септембра у 19.00 часова биће отворена изложба „Најлепше приче” Моме Капора.

На изложби ће се наћи око 40 слика као и амбијентална целина простора куће у којој је уметник живео и радио, од личне библиотеке, штафелаја, до комадног намештаја из куће у Небојшиној улици.

Поред најрепрезентативнијих дела из приватне колекције Задужбине, на изложби ће се премијерно наћи и дела из других приватних колекција. По речима Љиљане Капор, супруге Момине и оснивача Задужбине, „свака Момина слика носи једну причу, једна слика – једна прича, нека слике причају приче....”

На отварању изложбе присутнима ће се обратити директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Биљана Пашић, током отварања биће уприличена и традиционална награда за сликарство коју додељује Задужбина „Момчило Мома Капор”, а ове године она ће бити уручена сликару Петру Мошићу. У наставку програма драмска уметница Рада Ђуричин прочитаће део из књиге „Успомене једног цртача”, док ће изложбу отворити историчар уметности и песник Драган Ј. Данилов.

Филм Момо Uncut у продукцији Задужбине „Момчило Мома Капор” биће приказан на отварању и током трајање изложбе, која се затвара 6. новембра 2021. године.
 
 
Email