27.08.2021


Колективна изложба „Београд град у коме стварам 2020/2021” 
Изложба „Београд – град у коме стварам” по пројекту Марине Миловановић Кушић отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије. Публика је уживала у делима ликовне и примењене уметности 65 аутора, које је изабрао стручни жири. Био је то је сусрет  различитих сензибилитета и ликовних израза и богатство разноврсних ликовних техника – фотографије, с
кулптуре, уља, инсталација, мозаика, графичког дизајна, унукатног текстила, накита, преко дизајна ентеријера и илустрација. Све то чини ову изложбу изузетно занимљивом и незаобилазном за љубитеље ликовне и примењене уметности.

Изложбу је отворила виши кустос Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије. Она је истакла да је сарадња Медија центра „Одбрана“ са Удружењем ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије ове године обележена изложбама 24. бијенале таписерије, која је одржана у Великој галерији Дома Војске Србије, као и овом изложбом.
 
– Изложба се од 2014. године одржава под поменутим слоганом „Београд град у коме стварам“, као вид изложбене манифестације која позива и окупља уметнике различитих генерација и различитих уметничких опредељења и од тада се одржавала сваке године. Како прошле године изложба није могла бити одржана због пандемије короне, ове године она представаља двогодишњу продукцију уметничких радова – рекла је Јелена Кнежевић и истакла да је у Галерији Дома Војске ова изложбена манифестација представљена током 2017. и 2019. године, а велики део уметника који је тада излагао је и на овогодишњој изложби, наравно уз додатак и нових који по први пут излажу.

– У протеклом периоду били смо суочени са неочекиваним ситуацијама које су мењале наш живот. Колико је изненадна епидемија утицала на уметничко стваралаштво? Да ли смо били продуктивни, попут великих мајстора чија су многа дела настала у доба куге или шпанске грознице? Да ли уметност у доба короне одсликава тескобну стварност или нас бодри и лечи славећи живот? Одговоре ћете наћи на новој поставци изложбе „Београд – град у коме стварам”– додала је начелница Галерије.
И ауторка Марина Миловановић Кушић захвалила је свим уметницима на учешћу и МЦ „Одбрана“  на организацији.
Нова поставка изложбе „Београд – град у коме стварам 2020/2021”,  отворена је до 18. септембра.


 
Email