25.03.2021


Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945” отворена у нишком Народном музејуПоводом осамдесете годишњице демонстрација 27. марта, Априлског рата и уласка окупатора у Ниш, као и  Дана Народног музеја у том граду, данас је у Галерији „Синагога" те реномиране културне институције отворена изложба "Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945".

Изложбу, реализовану под покровитељством Министарства одбране Републике Србије и Града Пожаревца, коју потписује група аутора из Војног архива, Војног музеја, Историјског архива Пожаревац и Медија центра "Одбрана", свечано је отворио председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић. 

Говорећи о њеној теми, он је истакао да је „једна од најболнијих за наш народ“, па није случајно да је и Ниш „станица“ за ту поставку. 

- Не само Други светски рат, већ и други ратови нису штедели Ниш и његове становнике, који су симбол страдања али и пркоса, па је тај град, као један од стубова Србије, још од Средњег века, својим ослобађањима давао другима подстрек да учине исто, рекао је Мијатовић и уз подсећање на поводе за организовање изложбе, истакао да је листом реч о догађајима који су претходили највећем страдању у 20. веку, па је поставка веома значајна,  јер шаље поруку да треба учинити све да се трагичне историјске епизоде не понове. 

На отварању изложбе, коме су присуствовали директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић, заступник директора Војног Музеја, др Мирко Пековић и чланови Градског већа Пожаревца - говорили су и директор Народног музеја Ниш, Ненад Спасић, ресорна градска већница за културу и туризам, Адриана Анастасов и др Јасмина Николић, директор Историјског музеја Пожаревац.  

Поставка, коју чини 160 архивских фотографија и 80 докумената из 30 фондова и збирки 13 културних институција из седам градова Републике Србије, резултат је истраживања архивске грађе, као примарног историјског извора и сведочанстава о догађајима који су обележили ратне године почетком пете деценије прошлог века на простору наше земље.

Кроз изложбу "Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945. посетиоце су водили аутори Наташа Милошевић Дулић и др Драгана Милорадовић, као и аутори музеолошке и уметничке поставке, виши кустос Војног музеја, Вук Обрадовић и начелница Галерије београдског Дома Војске, Јелена Кнежевић.

Поставка, која је премијерно приказана у Дому Војске Србије у Београду, а од средине фебруара била и пред посетиоцима крагујевачког Меморијалног музеја "21. октобар", у нишком Народном музеју посетиоци ће моћи да погледају до 2. маја. 
Email