27.06.2013


У Дому војске отворена изложба „250 година Шајкашког батаљона“Поводом 250 година од оснивања Шајкашког граничарског батаљона, војне формације Речне флотиле која је 1763. године настала на простору југоисточне Бачке, Медија центар „Одбрана“, у сарадњи с Историјским архивом Града Новог Сада, Војним архивом, Војним музејом из Београда и Центром за развој Шајкашке, приредио је изложбу „250 година Шајкашког батаљона”, која је свечано отворена данас у Великој галерији Дома Војске Србије.

На отварању су говорили в.д. директора Историјског архива Града Новог Сада др Милан Парошки, адмирал у пензији Бошко Антић и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић. У оквиру изложбе приказан је и документарни филм о средњовековним шајкашима у Коморану, аутора Зденка Попа.

Парошки је рекао да су направили мали подвиг бавећи се архивистиком, јер су морали да истраже шта је то Шајкашка и како је српска војска била организована у Подунављу и Потисју, а да би посетиоци разумели карактер изложбе инсистирали су на аутентичности и ваљаности докумената.

Антић је изразио задовољство тиме што отвара изложбу оваквог типа после 40 година бављења историјом ратовања на Дунаву и Сави.

- Дуга је историја шајкаша који су обележили ратовања на нашим рекама. То су били прави професионалци, који су живели специфичан живот. Били су јунаци који су поштовали ред и дисциплину, истакао је Антић и нагласио да увек треба обележавати све наше јубилеје на овакав начин.

Потпуковник Марковић је, такође, исказао задовољство пруженом приликом да МЦ „Одбрана“ учествује у обележавању јубилеја Шајкашког батаљона.

- Током целе године биће реализован низ активности тим поводом, и драго нам је што можемо да дамо свој непосредни допринос, рекао је директор МЦ „Одбрана“.

Изложба је организована у 13 тематских целина и представљена на 32 изложбена панела која садрже архивску грађу из Фонда Магистрата слободног краљевског града Новог Сада и архивску грађу Војног архива у Београду о револуционарним дешавањима 1848/1849. године.

Посетиоци изложбе, отворене до 13. јула, могу да виде реплику заставе Српског војводства из 1848. године, макету шајке из 16. века, униформе шајкаша, илустрације и униформе шајкаша из рукописа адмирала Бошка Антића „О шајкашима“.

Стручно вођење кроз поставку, сваког дана од 15 до 17 часова, приредиће представници Центра за развој Шајкашке у Великој галерији Дома Војске

Email