30.12.2020


Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"У јануарском броју магазина „Одбрана”, поред осврта на 2020. годину – „годину короне”, коју желимо да заборавимо много брже него многе раније, када смо се такође борили с бројним изазовима и недаћама, али другачијим, извеснијим од пандемије, можете да прочитате и шта су све војска и војно здравство поднели и учинили да бисмо се тако ефикасно борили с непознатом, а опаком болешћу. У рубрици СТАЈНА ТАЧКА доносимо текст о Војномедицинској академији и упорној борби њених лекара и другог медицинског особља у црвеној, али и зеленој зони. Упоредо са супротстављањем Ковиду, војни лекари нису престали да пружају помоћ и лече и „обичне” пацијенте које су савладале неке друге болести. А њих је, с јачањем епидемије, свакодневно бивало све више.

И овога пута поруке саговорника „Одбране”, објављене у рубрици РАЗГОВОР С ПОВОДОМ, снажно одјекују. Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић изјављује да су улагања у савремене системе наоружања, инфраструктурне објекте, као и повећање стандарда припадника вида знатно подигли оперативну способност јединица РВ и ПВО и оснажили, најпре, сопствену ефикасну одбрану ваздушног простора Републике Србије, а затим и извршавање свих других задатака.

У рубрици СИСТЕМ доносимо причу из Четврте бригаде Копнене војске, чије смо припаднике обишли почетком децембра, док су на полигону „Пасуљанске ливаде”, у током десетодневног логоровања, изводили тактичку вежбу с бојевим гађањем. У 204. ваздухопловној бригади нема времена за предах, чак ни за празник, јер су им задаци исти и у миру и у рату. Контрола и заштита ваздушног простора су непрекидни и сложени задаци које та јединица обавља 365 дана у години. Своје знање у специфичним условима борбе у сајбер простору показали су и припадници Управе за телекомуникације и информатику учествујући у тродневној вежби „Сајбер изазов 20”. Нашу пажњу поклонили смо и српским мировњацима, овога пута оним на Кипру, који учествују у мировној мисији УНФИЦYП на линији разграничења кипарских Грка и Турака.

У рубрици ГЛОБАЛНО доносимо коментар о „корона-години” из пера Слободана Рељића. У рубрици ПОВОДИ доносимо причу о још једном обореном „невидљивом” авиону Ф-117 А НАТО-а током агресије на нашу земљу 1999. године. Познато је да су после успеха наших противавионаца у обарању стелт ваздухоплова стратези НАТО-а озбиљно довели у питање квалитет тих летелица и сврсисходност њихове производње. Ту је и традиционална рубрика ПАРАЛЕЛЕ, у којој можете прочитати текст о Шпанској легији.

У рубрици КУЛТУРА овог пута доносимо прилоге о мултимедијалној изложби „Концентрациони логор Јасеновац 1941–1945. година”, заједничком пројекту Министарства одбране, Министарства културе и информисања и Јавне установе „Спомен-подручја Доња Градина”, ансамблу „Бинички”, неизоставном учеснику многих културних догађаја у нашој земљи, али и окружењу, и до сада непознате чињенице о путовању изгубљеног Пушкиновог рукописа из Југославије до Совјетског Савеза.

Пажњи читалаца препоручујемо и текст из рубрике ИСТОРИЈА о Првој хируршкој пољској болници Врховне команде на Солунском фронту, у Драгоманцима.
 
Email