18.11.2020


Изложба Љиљане Бурсаћ “Простори Логоса” у Малој галеријиНакон успешно реализоване изложбе у Галерији УЛУС-а (награда за животно дело – лауреат Јесење изложбе УЛУС-а 2019), публика ће бити у прилици да од 20. новембра погледа изложбу “Простори Логоса” Љиљане Бурсаћ у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”. Логос као појам обухвата бројна значења, а ауторка сваким делом проширује његово значење, тако да у дискурсу ове изложбе он представља, пре свега, слово, реч, мисао и простор.

Слово и реч су основне јединице сваке књиге, од оних писаних руком, до оних које читамо на екранима компјутера. Мисао пренета на подлогу за писање, уз помоћ слова и речи, један је од њених облика екстеризације. За разлику од говора, који је у тесној спрези са временом и настаје у тренутку изговарања, записана мисао остаје на подлози онолико дуго колико подлога траје .

Осим писања, уметница се бави и бројним рукописима насталим током више векова, међу којима је и Војничев манускрипт, који до данас није дешифрован. Било да је реч о познатом писму или о оном које је плод уметникове маште, посматрач у њему осећа ритам, који се добија алтернацијом исписаних сегмената са онима који то нису.

Љиљана Бурсаћ рођена је 27. октобра 1946. године у Крагујевцу. Студирала је на Ликовној академији у Бечу, Аустрија, а усавршавала се и студијски боравила у САД, Немачкој, Француској, А. Р. Сирији и Израелу. Члан је УЛУС-а  и УЛУПУДС-а.
Приредила је више од 45 самосталних и учествовала је на преко три стотине групних изложби у земљи и иностранству. Њена дела налазе се у угледним музејско-галеријским установама и приватним збиркама широм некадашње Југославије и у свету. Добитник је многих домаћих и иностраних награда и признања.

Оснивач је и председник Арт форума.

Изложба је отворена до 9. децембра, а поштовање свих епидемиолошких мера је обавезно.
Email