05.10.2020


Научна конференција о последицама експанзије НАТО на безбедност БалканаУ организацији Евроазијског безбедносног форума у Дому Војске Србије одржана је научна конференција „Последице експанзије НАТО пакта у Европи по безбедност Балкана“ на којој је, у специфичним условима изазваним пандемијом КОВИД 19, учествовало десет излагача. После уводног излагања проф. др Митра Ковача, конференција је настављена у панелима „Нато у Европи“ и „Однос НАТО према Србији и српским националним интересима“.

У првом панелу су, поред уводничара који је говорио о улози НАТО у реализаији пројекта Велике Албаније, учествовали професори др Бранко Крга, др Радомир Милашиновић и др Божидар Форца који су презентовали своје ставове о „смислу постојања и улози НАТО у Европи“, „стратешком позиоционирању снага Алијансе на нашем континенту и угрожавању европске безбедности“, те „односу НАТО према Балкану“.

Други панел је био посвећен „антисрпском карактеру бишег режима у Црној Гори и злоупотреби НАТО заштите“ (проф. др Дејан Мировић), „односу НАТО према Србији и српским интересима, с посебним освртом на подручје КиМ“ (мр Драгана Трифковић) и „односу НАТО према војној неутралности Репубиле Српске“ (политолог Александар Павић).       
 
Email