02.09.2020


Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”У СЕПТЕМБАРСКОМ БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА” ПРОЧИТАЈТЕ:

Месец за нама обележио је низ активности и задатака чија је успешна реализација потврдила спремност институције с највећим поверењем међу грађанима да, наставком модернизације, континуираном обуком, квалитетним школовањем, али и процесима чији је циљ сарадња и допринос међународној безбедности, остане вредна традиције на којој почива.

Да је процес осавремењавања, опремања и обучавања и Војске Србије непрекидан, уверио се и председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је 21. августа, на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, у пратњи министра одбране, присуствовао приказу способности дела јединица Војске Србије, када је изјавио да се„могло видети колико је војска напредовала, колико је снажнија и колико су наши војници опремљенији и обученији”.

Осим о том догађају, У ФОКУСУ читајте и о занимљивостима забележеним на обуци јединица, као и о процесу осавремењавања и увођења нових средстава наоружања у Војску Србије, и то у све њене делове, који, према речима министра Александра Вулина, изреченим на обележавања Дана Речне флотиле, „ заслужују подједнаку пажњу и поштовање”.

Та рубрика доноси и ексклузивну репортажу са Међународних војних игара, у Руској Федерацији и Републици Белорусији, где боје српске заставе бране припадници Војске Србије у три дисциплине: „Тенковском биатлону”, „Војном релију” и „Снајперској граници”.
 
Након уводног осврта на месец за нама, који због мноштва активности није обележио (уобичајено) успорени августовски ритам, вашој пажњи препоручујемо РАЗГОВОР С ПОВОДОМ – с директором Техничко-ремонтног завода Крагујевац потпуковником Расимом Цириковићем, у коме, уз осврт на седам деценије рада те реномиране институције, он говори о њеном актуелном тренутку и плановима за будућност.

Рубрика СТАЈНА ТАЧКА доноси занимљив текст о школовању војних пилота, који за разлику од једриличара, змајара, падобранаца, па и пилота цивилне авијације, који небеским плаветнилом само плове, „небом и господаре”.

„Заокруживање трогодишњег портрета Министарства одбране и Војске Србије”, наднаслов је текста (у рубрици СИСТЕМ) у коме новинар „Политике” Милан Галовић, уз ретроспективу најважнијих „продора” кад је реч о модернизацији, обуци, међународној сарадњи, али и „потребама сваког војника”, сагледава актуелни тренутак система одбране. У тој рубрици сазнајте и зашто, а поводом Дана рода артиљерије, није претенциозно рећи да су наши артиљерци бољи, јачи и снажнији него раније, али и како је протекла летња обука на Ибру извиђача Друге бригаде КоВ, уз „пикантерије” забележене током самосталне исхране у природи. СИСТЕМ доноси и текст о интензивној обуци декларисаног вода војне полиције, чији је циљ оспособљавање јединица за достизање захтеваног нивоа оперативних способности ради учешћа у мултинационалним операцијама. У тој рубрици вашој пажњи препоручујемо текст под насловом „Прва и последња одбрана”, из кога ћете сазнати више о искуствима припадника Војске Србије, који се, уз остале здравствене ризике (превасходно маларију) у Централноафричкој Републици боре и против пандемије вируса Ковид-19. Ту је и прича о томе на који начин Дан службе дочекује Центар АБХО у Крушевцу, као и текст о усавршавању подофицира, који представљају својеврсни „ослонац војске”.

„Раздружени савезници”, наслов је текста који, у рубрици ГЛОБАЛНО, доноси занимљиву причу о оружаним снагама Чешке и Словачке, док би се чистом ексклузивом могао назвати ауторски текст који, у истој рубрици, поводом 75. годишњице победе над фашизмом, потписује амбасадорка Републике Кине у Србији Чен Бо.

Како је на сету филма „Пут живота”, који доноси причу о пробијању Коридора, по многима једне од најзначајнијих епизода ратних дешавања на територији данашње Републике Српске, читајте у рубрици КУЛТУРА, у којој своје место има и текст о Дану Војног музеја, а део септембарске „Одбране” посвећен ИСТОРИЈИ бави се пандемијом шпанског грипа током пробоја Солунског фронта. Редакција месечника, како сте већ навикли, припремила је и нови АРСЕНАЛ, како би угођај уз септембарски број био комплетан.
 
Email