31.07.2020


Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”У АВГУСТОВСКОМ  БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА“ ПРОЧИТАЈТЕ:
 
Кад месец јул, који је предодређен за спорији ритам и одмор, не личи на себе, онда војска мора бити боља и јача него икада. Да је тако и било потврдио је велики број представника локалних самоуправа, институција и појединци којима су се људи у униформама с грбом Србије нашли у невољи.  Летњи талас Ковида, али и елементарне непогоде, захтевали су хитан ангажман оних који имају највеће поверење у народу, па је војска још једном показала да је чврст ослонац народу и држави.

Осим ангажмана у трећој мисији, У ФОКУСУ читајте о интензивној обуци и опремању војске, која је показала да „бити најјачи кад је најтеже“ није тек парола већ да, што је потврдио министар Вулин,  „без обзира на Ковид, поштујући све здравствене препоруке лекара и војног санитета, војска не прекида обуку ни једног јединог дана“.

Оно што уводна рубрика „Одбране“ тек наговештава, детаљно „доносе“ текстови са заједничким тематским оквиром  - СИСТЕМ, који се баве обуком - у ваздуху, на води, под водом и на копну;  почевши од приче о „новом животу 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле“, преко текста о Речној флотили, која је данас у потпуности оспособљена за извршавање задатака из све три мисије Војске Србије, а фотографије (уз текст) са обуке специјалних јединица у летњим условима су - чиста ексклузива, која вас неће оставити равнодушним. У овој рубрици читаћете и зашто се може рећи да Инжињеријски батаљон Треће бригаде Копнене војске (који је је у последњих неколико година значајно ојачан - опремом, техничким средствима, возилима и инжињеријским машинама) чине војници са „даром творца“, али и о завршетку школовања 9. класе Високих студија безбедности и одбране, 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и 66. класе официра на Командно-штабном усавршавању.

„Ексклузивом“ би се могао најавити и РАЗГОВОР С ПОВОДОМ са Вацлавом Дворжаком, редитељем филма „Отето Косово”. Реномирани чешки аутор (између осталог) истиче да живимо у времену које је превазишло Орвела. „Мир је у ствари рат, а лаж – истина. Када се неко данас дрзне да ипак каже истину, одмах бива изопштен из друштва такозваних пристојних људи“.

Вашој пажњи у рубрици СТАЈНА ТАЧКА препоручујемо и причу о Војној ветеринарској служби, која ће у наредној години обележити 170 година постојања, а чији припадници, заједно са санитетском службом, обављају веома значајну - здравствену функцију.

„Да ли се пандемија могла предвидети“, наслов је текста др Елизабете Ристановић, који ће вам донети неочекивана сазнања о Ковиду - 19, али и ономе што га прати. О свему овоме, баш као и о занимљивим темама у рубрици ГЛОБАЛНО, попут наслова  „Изуми Николе Тесле као претече савремених војних технологија“  читајте у августовском броју магазина „Одбрана”, у коме смо за вас припремили и нови АРСЕНАЛ.
 
Email