25.06.2020


Отворена изложба фотографија „Војска Србије – најбољи кад је најтеже“У Малој галерији Дома Војске у Београду отворена је изложба фотографија фоторепортера Медија центра „Одбрана“ - „Војска Србије – најбољи кад је најтеже“, на којој је приказано ангажовање припадника Војске Србије за време ванредног стања и пандемије корона вируса.

Током готово два месеца, од 15. марта до 7. маја, институција с највећем поверењем у народу извршила је, по наређењу председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића, низ сложених и одговорних задатака наметнутих новом реалношћу. Више од 1.500 људи у униформи Војске Србије било је сваког дана ангажовано на пословима здравственог и физичког обезбеђења, дезинфекције, логистике... Непрегледан строј одважних и бескрајно мотивисаних људи започео је бескомпромисну борбу против невидљивог и, како је време одмицало, све подмуклијег непријатеља.
 
Отварајући изложбу фотографија директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић је истакла да су припадници Војске Србије, својим несебичним и непоколебљивим ангажовањем током пандемије, још једном показали да с правом уживају велико поверење народа.
 
– Војска је током ванредног стања, за веома кратко време опремила привремене болнице и пружила могућност грађанима да користе њихове здравствене капацитете, у рекордном року формирала једну од најбољих ковид болница на Карабурми, обезбеђивала здравствене установе, помагала у обезбеђењу државне границе и установа социјалне заштите за смештај старих лица, бринула о безбедности свих мигрантских кампова... Упоредо с тим активностима, нису запостављени ни редовни задаци на унапређењу обуке и оперативне способности јединица. Поносни смо што смо били део свих тих активности и што су фоторепортери Медија центра „Одбрана“ по ко зна који пут показали врхунски професионализам у обављању својих радних задатака – истакла је потпуковник Биљана Пашић. 

Фоторепортери „Одбране“ непрекидно су били међу тим храбрим људима, бележећи камером и фотографским објективом све што су чинили супротстављајући се немилосрдној болести. Били су у ковид болницама у Београду, Нишу, Новом Саду, Крушевцу, на градским трговима и улицама са припадницима АБХО јединица које су, самостално и заједно с руским колегама, дезинфиковале јавне површине и објекте у 37 градова у Србији. Били су на полигонима Војске Србије, на којима су, поред све бројнијих ванредних, настављене и редовне активности. Обука и унапређивање оперативних способности јединица није прекидана ни током најжешће борбе с вирусом.
 
Пандемија није зауставила живот и рад припадника Војске, али је, зато, повећала њихову решеност да истрају у одлучној борби против инфекције и тако још једном покажу да су спремни и оспособљени да ефикасно одговоре на сваки изазов по безбедност државе и народа коме припадају.
 
Овековечено је то на свакој фотографији ове непоновљиве поставке, на сваком фотографисаном војнику, подофициру и официру, чија су лица готово једнако одлучна и непоколебљива, ма где да су снимљени.
 
Изложба фотографија „Војска Србије – најбољи кад је најтеже“ отворена је у Малој галерији Дома Војске у Београду до 4. јула.   
Email