07.05.2020


Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”У мајском броју магазина „Одбрана” прочитајте:
 
Месец за нама био је препун изазова, којима су припадници Министарства одбране и Војске Србије храбро и посвећено излазили у сусрет и чинили све да још једном оправдају највеће поверење које већ деценијама уживају у свом народу. Да је најпопуларнија национална институција одлучујуће допринела да нам живот у ванредном стању прође што безбедније и да држава током пандемије функционише на најбољи могући начин, потврђује и то што у мај улазимо са знатно више оптимизма, у уверењу да је најгоре прошло и уз велико олакшање што нам се, уз жал због преминулих од вирусне инфекције, ипак није догодио сценарио који је задесио многе развијеније државе Европе и света.
 
О хуманости и доброчинству великог броја донатора, као и о томе шта су све Министарство одбране и Војска Србије урадили током априла месеца и ванредног стања за свој народ и своју земљу, читајте У ФОКУСУ најновијег броја „Одбране”.
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ доноси ексклузивно сусрет са генерал-мајором Михаилом Чернишовим, начелником војске АБХО Западног војног округа. Разговарали смо о свему што руски експертски тим заједно са колегама из Војске Србије и Министарства одбране свакодневно чини да у борби са вирусом корона помогне српском народу, о само једном дану који је био довољан да се руски и српски АБХО тимови увежбају за заједничка дејства, о суживоту са вирусима, али и односу према Србији и српском народу – после искуства.
 
О томе како ратни команданти виде данас, после 21 годину, бој на Кошарама, читајте у СТАЈНОЈ ТАЧКИ.
 
Да Војска Србије није изгубила ни делић своје борбене готовости сведоче текстови из рубрике СИСТЕМ. Посетили смо 98. ваздухопловну бригаду РВ и ПВО, били на основној снајперској обуци припадника 72. бригаде за специјалне операције, забележили како је први пут након 1991. године Војска Србије испалила из два артиљеријска оруђа пројектиле чији је домет 40 километара. Обрађујући пандемију вируса корона доносимо и текстове о привременој болници на Београдском сајму, значајној улози јединица АБХО у борби са епидемијом, као и великој помоћи у тој борби која је дошла преоријентацијом наше одбрамбене индустрије.
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ доноси паралеле и искуства у борби са вирусом корона, разговор са пуковником проф. др Срђаном Лазићем, начелником Института за епидемиологију ВМА, приказ епидемија у српској војсци и народу у прошлом веку, студију случаја на тему пегавог тифуса, као и мало познату причу о томе како је марбург – опасан патоген, биолошки агенс класе А изолован у Београду давне 1967. године.

У рубрици ГЛОБАЛНО пишемо о Путинових двадесет година, а у ИСТОРИЈИ се присећамо почасне паљбе којом је испраћен председник СФРЈ Јосип Броз Тито.
Email